『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike

我純粹係寄空郵掛號,郵政話預計要十幾日
點知都咁快收到
各位申請嘅話可以唔駛用speedpost,慳返啲錢
Speedpost 快一兩日
祝各位成功順利

留名
要寄出世紙正本
係咪會係寄PASSPORT時一同寄回?
thanks
嘩屌,我睇勻requirement都冇要我寄呢啲
會唔會又要我補㗎
岩岩轉BC
佢observation果part寫the holder is also a British national (oversea)
無問題嘛....?
你空郵仲快過我speedpost, 我5月28寄 6月12先received
祝福定巴打你先希望呢個post得我一個係咁
我俾咗47蚊郵費咋
多謝之前巴打解答問題

但我又有另一個煩惱佢要求提供老豆老母出世紙,老母個邊唔係問題,但我老豆係避文革大陸游水落黎個批人…當年唯一身份證明就係得張難民證(或者難民紙啦,仲有個樣係到),都唔知可以點攞老豆出世紙(而且佢又無BNO又無歸到英)
各位巴絲呢種情況可以點解決?
咁我下星期都試下空郵先
記得俾多$15.5做掛號,有得trace..
唔係, 分開兩份DHL
其實寫信講係應該ok
上年幫父母續既時候要求佢地出世紙
唯有寫信加簽名講無果份文件希望職員接受
最後都好順利
收到
謝謝巴打,試下先
正常,冇問題
Bc 唔係 There are no official observations咩
如果係擁有多過一個英國國籍有 observation 唔出奇既,另一個例子係BOTC轉BC,佢會同時係BOTC同BC
未見過 有冇圖見識下
揸bc都要乃埋香港身份證
師兄本來係BNO?以乜形式轉BC?會唔會BNO本來係終生身份,就算後加BC都可以同BNO共存於一人身上,所以出現咁情況?真心唔識,純粹亂估..
點好呢?尋日DHL sms來話個件「快件已從發件人處提取」隔幾個幾之後「快件退還給發件人」,咁點算。
岩岩打電話去問dhl話退左去hmpo⋯⋯點算人在外地心掛掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞