『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
咁我用返特區護照算了,平成倍
麻煩你自己再睇返 post 開頭的例子先再判斷呢千幾二千蚊申請費值唔值
(BTW,連埋文件郵費我兩兄搞左三千幾蚊,但係搞護照使費係無得用金錢衡量值唔值)
麻煩你自己再睇返 post 開頭的例子先再判斷呢千幾二千蚊申請費值唔值
(BTW,連埋申請文件同郵費我兩兄弟搞左成四千蚊,但係搞護照使費係無得用金錢衡量值唔值)
有機會唔係
認真!
同呢d人講野都曬氣
你呢本唔係British citizen喎,印住Hong Kong似係BDTC黎
其實如果話 e-express 會出事
空郵掛號都係經郵局手咪一樣有機會整唔見

9 成 9 都係 BDTC,
我個本都係 。

幫朋友問
如果父母都有bno,當時父母冇落到佢落child
咁佢係咪冇得申請bno?
我都係用空郵掛號好彩冇事
有打!
sorry 睇左doc 都唔係好明
係咪果陣囉左兒童身份證就多數都係有bno
佢話好肯定佢父母冇落到佢個名落child度
佢係97年前出世
如果想攞bno 係咪佢父母依家落返佢做child就得?
即係佢父母都要更新護照?
落child都要係1997年6月30日之前做完㗎
謝謝回答
佢老豆老母有嘅話可以叫佢哋支持平權
一旦有返繼承權之後佢就可以攞到bno
而家嘅規定之下唔會攞到
17號既表示快撚啲啦好無呀
我琴日到左件今日都仲未撚join q呀負你
琴日先處理5月30既
我諗7月個D可以等到9月
唔單止咁,其實我都贊成為淪陷前未滿18歲香港永久居民,而佢父或母一方同時係香港永久居民既人平權,重啟BNO俾呢班人申請,理由係當時佢地年紀仍然細,未有足夠成熟心智為未來做決定,而家好應該俾佢地自己做選擇,但一定唔可以包括當時已足18歲香港永久居民,佢地自己決定做中國人,就要承受返當初決定。
咁你又誇張左啲
今日星期六,你預最快下星期一、二joined queue啦..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞