『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
想問下97前過澳門係咪都係用身分證就得
唔係都要passport咩
都算係外國wo
唔得
澳門仲係葡萄牙地方
我就係因為去澳門屋企申請咗BNO
錯,多年前都已經有身份證過關安排
你肯定搞錯左,我全家用身份證去澳門好多年,就算無護照都係用回港證
身份證過關其實真係唔關葡萄牙事,1999年前(澳門1999年先移交)都已經可以用身份證去澳門
咁我應該記錯
我好似都係99年先開始過澳門
十一歲以下人士有冇分別先?
25 June, Document received, 同日Join Queue
7 July Approved
8 July Printed and Sent
今日兩份DHL sms一齊寄到

我本兒童BNO係2002年簽發
想講返今次我 係冇countersign , 全部文件都係副本 (包括我的出世紙、父母出世/結婚書) 除左本舊BNO同張垃圾銀行信
我有個friend肯幫我副簽,但佢仲喺英國讀緊書的 所以唔想煩直接唔簽 (我就搏下 HMPO要求countersign先再算)

唔知我係咪test到HMPO的要求下限啦 (冇副簽 全副本) 仲要算批得幾快(兩星期)

有一個可能係我呢本07年到期的BNO上面,有張05年簽發的十年US visa。所以就輕鬆處理左。

小弟第一個post,叫做帶左d information俾大家,求別負皮。
事關是咁的 , 我身分證寫簽發日期 99年
我90出世 我問老母我97前有無去過澳門
佢答我應該有 (我都記得好似有) , 但又話肯定無同我找過BNO
咁我就有個疑問我果時係點過關
我 refine 左身份證大法,主要有幾點:
1. 1982年或之前的出世紙係無香港本土人士身份/香港永久性居民身份,根據當時的國籍法,全部香港出生的人都自動獲得 CUKC 國籍(等同 Established)
2. 11歲以上人士需核對其當年其出生組別的 BNO 申請限期
3. 首次簽法日期為 07-97 之後基本上肯定唔符合資格
好嘢,咁都比你巢得番出嚟。

我係入境紙上面都係照填 British .
但唔記得咗入境嘅指模機係講英文定中文。因為坐凌晨機,個腦未訓醒。

好似之後都有個師兄去泡菜渣 BNO ,
搞退稅都係要去機場搞,唔記得係唔係即退到定退落卡。

如果真係要搞退稅就渣廁板搞就最好,
商場或者機場就即退現金,唔駛勞氣 !!
我 refine 左身份證大法,主要有幾點:
1. 1982年或之前的出世紙係無香港本土人士身份/香港永久性居民身份一欄,根據當時的國籍法,全部香港出生的人都自動獲得 CUKC 國籍(等同 Established)
2. 11歲以上人士需核對其當年其出生組別的 BNO 申請限期
3. 首次簽法日期為 07-97 之後基本上肯定唔符合資格

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeu9yvzCnvb8Jn4ikD6Gt6SyWQNELa2ia0_u_rSsTWuSWLT-g/formResponse
想問下97前過澳門係咪都係用身分證就得
唔得
澳門仲係葡萄牙地方
我就係因為去澳門屋企申請咗BNO
你肯定搞錯左,我全家用身份證去澳門好多年,就算無護照都係用回港證
事關是咁的 , 我身分證寫簽發日期 99年
我90出世 我問老母我97前有無去過澳門
佢答我應該有 (我都記得好似有) , 但又話肯定無同我拎過BNO
咁我就有個疑問我果時係點過關
小童無相身分證唔得
一係用bno
一係用回港證
11歲換咗有相身分證樓上可單獨用身分證
Google搵 BNO 韓國就有
Bno renew左了

我個case 係 無父母出世紙 比左佢地身分證 copy 加封信話 點解無 但付上證明佢地名同我出世紙父母一樣名

副簽叫左女朋友簽 佢係渣特衰 影左佢個名個頁就證明

比大家參考下不過都有風險既
呢個解釋咗點解我老母當年為咗去澳門幫我申請BNO
垃圾泡菜國
負評
我都係25號received
繼續個句:今晚收sms
冇副簽都成功 ?
今晚收sms

已經loop左呢句5個星期
其實都開始麻目
慢慢等啦
咁我當時到底係用咩過澳門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞