『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
啱啱去郵局寄空郵掛號
代老母問 97之前佢有過BNO但係依家冇左本passport好多年 係米真係有得攞返?
如有係米第一步上網填’Cancel a lost or stolen passport’ 份form先?
利申00後 冇可能有
我寄咗彩印副本去,佢要先再寄正本
琴日香港時間下午四點hmpo終於腥左sms/email黎document received
但我睇你地貼上黎既圖都係received 貼join q同一日
點解我仲未join q隊咖今早我已經登入左兩三次睇
好似有強迫症咁樣
當年雨傘之後都即刻續咗
大家加油
上年幫父母續既時候因為正本太舊(50年代)驚寄過去會整爛
都係寄影印本過去
我寄e-express 10號送出oversea 到今日都無update
幾錢?
$66
$50.5郵費+$15.5掛號
貴左D wo
可能係影印咗成本特衰啩
抵食負皮
sorry有啲野唔係好明

尋日我做到confirm identity個part

我見個個都用paperform 咁我問係咪都可以用online

但有位手足話要有住英國嘅朋友先可以做online

咁如果我得個朋友拎住bc住香港

咁我應該用Online定paper form
paper
我試過online,入postal code 時會收9皮
香港冇 code 我個 friend 入極 000000 佢都係話 invalid(明明我填 form 嗰陣都係咁打佢都畀我過)
所以用paper form啦
明白了 唔該晒
唔好刺激人啦,好多人等咗個幾月都未有
一日半個post 睇黎有好多負皮大軍
Btw 有冇人知DHL上嚟前會唔會打電話
收到sms話今日之內送達
屋企老母等緊
好睇條友心情
我果區條友有時打有時唔打
啱啱收到第二個DHL 估唔到HMPO連file都唔比返我
因為佢入唔到個 file 落個細信封丫嘛
都唔知點解要用個咁細嘅信封
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞