『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
呢個post開咗冇耐 麻煩開眼睇多次
嗰個講副簽喎。
我今次俾正評
因為佢真係等左好耐
Sorry大大們。 已處理
why not?要攞牌架喎
10幾年冇續 計我FIRST
1:想問宜家一定要埋老母同本人出世紙!?
冇既話係咪仆硬街 自己既未必有 老母既一定冇
我見有D人又唔洗 係點計的

2:另外新系統SD相係咪一定要數碼相
我只SD實體相得唔得?
咁我可唔可以申請BDTC , 唔申請BNO?
Sorry 唔識
請問一下
填資料個時問到老母啲資料,其實老母本人有本過期BNO。請問填老母的Nationality個到我應該填返特衰定過期BNO?
謝謝各位
填佢出世果陣既國籍,係香港出世就係bdtc或者bno

大陸出世就填chinese
如果佢問到do you have a UK passport,我照填返過期BNO passport number就可以?
咁你自己查一下英國國籍法的轉變,同埋點解有BNO出現

TL;DR:因為香港唔再係殖民地,所以香港唔係BDTC(而家叫BOTC)
SD實體scan完upload唔知佢cut成點,佢講到唔可以cut同edit咁…數碼相個到搵個白色背景影啦,其實都方便,唔得既話佢會話你聽

終於唔洗取暖
依家仲處理緊5月尾個批..即係6月頭個批快架啦

利申6月6 排緊隊
英女皇唔要智障
係呀 要打過去
同佢講想cancel passport 收到有關email叫我打黎
佢會問返你相關資料
(全名、HKID、出生日期)
我影果時係跟英國格式去影 咁姐係可以照SD實體相?
你話唔得既話會講係申請寄野前講定點?
因為我怕自己影會頭發太長果D問題我又唔知
6月12 Q緊,希望8月前搞掂

30/5 joiN Q
前日webchat 問完係咪有文件要補寄
個staff 話24hrs 內有同事覆
尋日收到email 通知仍處理中有需要補交文件會再聯絡我
結果今日終於approve 咗

1. 舊BNO 幼兒園相
2. 未過期廁板
3. 銀行地址證明
4. 稅單copy
5. 出世紙正本
6. 老母出世紙copy
7. 老豆老母離婚證明copy
8. 副簽+佢廁板copy
補充,副簽人BNO 過期,所以寄佢廁所copy
我個friend就咁寫佢過期BNO No上去睇下得唔得
打漏左id 卡copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞