『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
你啱

大家記得填番form
我係錯誤示範(我唔知有得填)

已寄出
我填完form之後第三日去報失
結果報失成功都未有SAR回覆
其實我都有個case

首先我93 全家冇人記得我有冇申請過bno
父母都有攞過bno 但2003過曬期冇續
我睇過裡面亦冇included child

但我爬完post之後 我中曬身分證大法3個條件
再問父母佢地又話好似真係有整過 但唔肯定

所以我用左lost or stolen既方法
琴晚apply左 收左email 今日夜晚打左電話過去

但我諗諗下 突然間醒起
我18歲換身份證既時候屎忽痕加左個英文名落身份證
所以係冇改名契個d野
我依加身份證、特衰護照都有英文名

我會唔會整唔返bno
我依加有乜可以做
各位 我upload左好多次都話"we can't find the outline of your head" 但好明顯喎真係
我係實體相再scan 係咪因為咁而唔得...已經用最大resolution去scan喇
求賜教
剩加英文名無問題,我都出到BNO
除非佢真係要你證明
影相冇拎digital copy ?
因為我friend之前apply係用實體 所以影完淨係拎左實體
然後隔左段時間先apply 已經變左要upload digital
試下自己係屋企搵白底background 用app影
有冇人confirm identity係用online個個
有, 但係人哋confirm 我
好似唔催唔做,但我又未到6weeks 又唔想webchat 住
Btw最後bno出個張相係咪寄過去個張實體相黎?
定係依加會digital由佢地整埋出黎?

利申:未見過依加既bno
依家唔駛寄實體相過去
而家唔係寄相啦,而係申請時 upload 張相
除左舊system, 否則就係upload果張

除左HMPO 之後發覺有問題
可能我要副簽 所以都要寄
副簽都係show 你upload 果張
剛剛webchat問左 係唔可以scan實體相 都係死死地氣聽日再去影
btw謝謝各位祝大家早日收到
我就咁屋企揾白background 光線充足地方iphone camera影再upload scan實體相會唔會係因為張相本身已經cut咗? 佢其中一個option upload相嘅要求係要影到成個上半身

副簽form張相係upload嗰張相黎
公務員
我見有幾位巴打都係6 weeks冇update
webchat 後即刻做野諗住跟用同一方法問下
點知又係問完冇幾耐就update
所以等左5-6weeks未update 既可以試下webchat問問佢地
會被底面剪角後連同support documents一齊寄返俾你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞