『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
sms有link

click入去睇應該清楚過我答
係囉 印得出嚟點解唔人手簽
定係佢同我差唔多處境
我用公文袋裝住d文件 4邊貼哂膠紙寄speedpost
點知佢拎左個大信封出黎裝住我袋野

早知膠紙都唔洗貼
係呀
果份野仲要唔洗錢
雙重保護最重要係等你份野唔好咁厚方便佢地寄
唔好做傻事,我從來都唔做呢啲事。你揸西方護照佢地唔敢亂嚟。 緬甸、老撾、印尼、菲律賓、柬蒲寨、越南我一個仙都無俾過,你用英文撻佢佢唔敢亂嚟。 東南亞你揸西方護照牌面贏晒,我唔覺得要花錢買佢怕,慳返啲錢幫助下當地小本經營仲好啦。

細個申請過,依家要當First Passport
搵返一本剪左角,寄左英國
佢查到話我有另一本未剪角,叫我報Loss寄返LS1比佢
幾時過期:剪角2001年,未剪角2006但已遺失
要副簽,搵左大學同學

唔需要父母出世紙,唔需要父母結婚證明
因為冇叫我補
寄左:我出世紙正本,特衰Copy,ID Copy,地址證明,剪角BNO

普通空郵掛號-一星期到英國,簽收後兩日叫我補文件(Loss Form)
依家處理緊
我都岩岩寄左
得本舊passport雙重保護
(拎左個4x6既啪啪袋入住)
跟住成疊文件用夾夾好比左speedpost個envelope度
想問副簽可唔可以上律師樓比錢搞到
唔可以
只少要識你兩年
我同你差唔多
我副簽人起英國
個副簽檔我傳email比佢,佢填完簽好再scan比我
我起香港印返出黎
都過關
記得要用黑筆。
不過都係果句,我得唔代表之後既都100%得
純粹經驗分享
巴打 想問係咪佢sd email黎話要當 first passport申請
點解唔直接叫佢係英國寄
張form寫明要申請人交比HMPO
寄又要等,佢scan比我可以即刻收到
如果叫佢直接起英國寄去hmpo,同我自己啲文件分開又好似唔放心
990啦
黎啦黎啦
HMPO準備開工
『薪火Post』BNO續期資訊(45) 伸手黨大量攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮
https://lih.kg/1323067

代女皇輕輕一推
代女皇用力一推
代女皇食完Fish & Chips再一推
代女皇不費吹灰之力一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞