其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。

要突登為左唔比人話而用英文,都幾反智。

ON9, 呢D係香港人講慣,
唔通你又屌人用HARDDISK ,要人用硬盤咩
大陸呀?

硬盤係蝗語,所以大陸 USB 順理成章都叫 U 盤

以前香港用開"硬碟"
明明以前中國大陸係要圖像卡
都唔知點解顯卡係蝗語

明明的士係香港叫法,點解係都要有on9仔話打的係蝗語。
咁我想問搭計程車or 出租車叫咩語?

係班大陸里學 d唔學 d, 學香港人叫的士, 跟住就自己改左去簡化。

的士係跟香港人,因為大陸有得睇香港既電視。
之後tvb做類似他來自廣州呢類劇,將打的呢個大陸自創詞傳返去香港,
不過打的呢個詞好似係係97前已經有用所以會有人覺得係香港用開。

咁依家TVB係用飛的定係打的?

搭的士,坐的士,截的士
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

左邊嘅全部都係近呢十幾年先聽到人咁講
唔好再同我講由細到大都係咁講
除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,
由細到大一直講開=盤古初開都已經係咁講開。

=佢地出世,地球先開始運行

因為係近十幾年先興起多人用丫嘛ON9仔 你幾十年前同人講顯示卡? 都未有人識啦

nvidia 2004先開始有

你意思係 Nvidia 2004先開始有既時候 所有人已經講緊*顯卡*???真心想睇你點答

UP乜鳩呀,引用返
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

左邊嘅全部都係近呢十幾年先聽到人咁講
唔好再同我講由細到大都係咁講
除非你廿歲都未夠

我點對點回應 - 呢十幾年先興起咪呢十幾年先聽到,再十幾年前聽開顯示卡? 笑撚死

don't spin

你既意思即係顯示卡呢三隻字從來都無出現過?

咪大鳩我喎,我S3 vga card 都用過架
其實我好驚遲d連視頻都當係香港詞,
雖然香港本身都有視頻,不過係同音頻成對。

唔同大陸咩野上網電視有聲有畫都統一叫視頻,攪亂香港叫開既視頻既真正意思
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

硬盤係蝗語,所以大陸 USB 順理成章都叫 U 盤

以前香港用開"硬碟"

U盤認真難聽,
叫開D卡
我老豆50歲都係講hard啲匙(hard disk),秩spay咭(display card),key薄(keyboard)
根本老一輩識電腦嘅都係用開英文,用中文嘅都係啲後生仔或者臨老先嚟學電腦嘅人,耳濡目染晒
叫開V 卡。
我老豆50歲都係講hard啲匙(hard disk),秩spay咭(display card),key薄(keyboard)
根本老一輩識電腦嘅都係用開英文,用中文嘅都係啲後生仔或者臨老先嚟學電腦嘅人,耳濡目染晒

你老豆做邊行嘎?
都唔知點解顯卡係蝗語

係班大陸里學 d唔學 d, 學香港人叫的士, 跟住就自己改左去簡化。

之後tvb做類似他來自廣州呢類劇,將打的呢個大陸自創詞傳返去香港,
不過打的呢個詞好似係係97前已經有用所以會有人覺得係香港用開。

打卡 打氣 打飛機係咪蝗語?

你玩到咁邊夠你玩。
你話咩就咩啦⋯⋯
你話唔係蝗語就唔係啦⋯⋯
Ok?

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

呢個例子 秒撚左 樓主條on9仔

中英夾雜口語有咩問題

香港以前係英國殖民地呀 傻閪

秒?邊撚到秒啊屌你老母,而夾中英夾雜個point我提出?仲有啊harddisk上面咪有份數據硬碟多人用過harddisk既?咁完乜撚勝啊 睇過?
完勝呢兩個字都好撚嘔心,好似啲大陸仔用既字咁,咁我又有冇周屌人啊?完勝呢個字都係近年先興起,仲要係大陸定台灣引入,而顯卡就十幾年前已經大把香港人講,我屌你老母你都係縮番入個閪屌到啦大陸仔

呢度用英文都比人屌㗎⋯⋯
都唔知點解顯卡係蝗語

唔係

打的可能係將香港既 搭的士 讀錯左叫打的

但因為大陸無跟香港叫巴士,所以香港既搭巴士唔會比人改做 打巴。
以前個個叫display card,specific啲嘅咪講vga或者ddr3
都唔知點解顯卡係蝗語

唔係

打的既出現可能係將香港既 搭的士 讀錯左叫 打的

但因為大陸無跟香港叫公車做巴士,所以香港既 搭巴士 唔會比人改做 打巴。
都唔知點解顯卡係蝗語

蝗語有待定義、
咩叫蝗語先?
書面語言=蝗
大陸用緊既詞=蝗?
而家太多後生同大陸溝通
痴撚線
以前睇台灣書 已經叫顯卡硬盤
而家寫顯卡硬盤反而比人叫蝗語
屌你老母我連大陸叫乜都未知
好心你班仆街就唔好睇咁多大陸西啦屌你老母
其實我好驚遲d連視頻都當係香港詞,
雖然香港本身都有視頻,不過係同音頻成對。

唔同大陸咩野上網電視有聲有畫都統一叫視頻,攪亂香港叫開既視頻既真正意思

依家時代唔同,連登主流20-30嘅年齡層下,好多人已經慢慢俾支那民國(台灣)/支那人民共和國(大陸)嘅詞影響晒。因為佢地成長就係用嗰啲字,所以接受唔到自己用嘅係蝗語,成日用「台灣都用」「一直都存在」嚟自欺欺人,年長少少嘅人生存係嗰個年代,洗你上網search證據證明邊個自古以來咩。知香港有唔同群體,你話你自己用個詞由細用開嘅,諗下自己屋企人係咩家庭同你群開咩人先啦,我個fd係香港人,但佢屋企就90年代先落嚟,佢90年代香港出世,佢講蝗語,仲可以大大聲話97前就用開。係呀,因為蝗語係97前己經開始醞釀,但唔代表係主流用語。
好似打的噉,的士雖然係香港用語,但個「打」字係北方文法,不爭嘅事實
冇㗎啦,佢地覺得自己啱晒,但又隱藏唔到自己年紀輕同埋自己群得支那人多嘅事實。我地默默屌佢地把啦,蝗語只會越嚟越多。

你老豆做邊行嘎?

慈母
中國冇嘅詞語點解會係蝗語
都唔知點解顯卡係蝗語

蝗語有待定義、
咩叫蝗語先?
書面語言=蝗
大陸用緊既詞=蝗?

先反省「書面語」嘅概念
都唔知點解顯卡係蝗語

蝗語有待定義、
咩叫蝗語先?
書面語言=蝗
大陸用緊既詞=蝗?

來自中國同香港約定俗成既使用習慣唔同就叫蝗語。

即係一聽就知你唔係香港人既詞語
日日照老母卡都幾煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞