其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
因為話題卡係蝗語果班根本唔識it
係到無野搵野反

係有班人係要語言分上中下等之後刷存在感懶係野姐 小學雞心態人所共見

即係你接受到簡體

復大陸客我一般都用簡體。
佢地話睇唔明繁體。

你睇 你連回覆個覆字都寫錯
不嬲都叫顯卡,洗撚理班弱智仔
係到無野搵野反

係有班人係要語言分上中下等之後刷存在感懶係野姐 小學雞心態人所共見

即係你接受到簡體

佢地話睇唔明繁體。

成日簡繁都用、所以就好求其。
利申:文員仔、公司做貿易,
進口紅酒賣俾大陸D公司。
係到無野搵野反

即係你接受到簡體

佢地話睇唔明繁體。

成日簡繁都用、所以就好求其。
利申:文員仔、公司做貿易,
進口紅酒賣俾大陸D公司。

點解你覆佢地就用簡體
係呢到就唔用返正體字
講到尾你都係為左方便
但係保留自己地方既語言同文化係我地既責任

顯你老母
D大陸仔仲係度死頂
D大陸仔仲係度死頂

見到咁多正評緊係撐到底啦
係到無野搵野反

即係你接受到簡體

接受唔到盲反sor

粵語作為母語實在害人不淺
https://lihkg.com/thread/123375/page/1

幫你推一推。
係到無野搵野反

即係你接受到簡體

接受唔到盲反sor

粵語作為母語實在害人不淺
https://lihkg.com/thread/123375/page/1

幫你推一推。

一早block撚左
原來係大陸狗黎
笑撚死成堆語言學家
開個google熱門度係度睇算唔算蝗語
笑撚死成堆語言學家
開個google熱門度係度睇算唔算蝗語

Ben sir都要跟佢地學野
笑死、成班蝗後。
遲啲可能講搭巴士都比人屌都反艇。
之後又開Post 、不嬲細細個都講開搭公車。邊係蝗語。
訓撚醒未,成班細路仔。
80後一定係講Display Cardor顯示卡。你未撚聽過既
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里
一係你得個十o靚歲人就唔好咁撚多爹啦⋯⋯屌

係到無野搵野反

刷你老母存咩,香港人會講 刷存 架咩, 大陸里死返唔好來香港扮香港人。
https://lihkg.com/thread/131379/page/1
歡迎角會然過來討論吓。

其實冇人理 我識過幫人砌機既都係叫開顯卡

你真係當香港係大陸呀⋯⋯行埋一邊啦⋯⋯大陸仔
D大陸仔仲係度死頂

正評係認為顯卡係蝗語
D大陸仔仲係度死頂

正評係認為顯卡係蝗語

調返轉
其實咁分開叫法都唔錯
叫display嗰班=識電腦
顯卡=唔識電腦

好過唔識走去扮識

因為唔識電腦既人係多過識電腦, 而家個世界電腦又普及左, 所以多人用顯卡都唔出奇

舖頭為左做呢堆唔識電腦既人生意唯有迎合佢地叫法

求其讀過搵個讀個it人 or it行內人都鍾意叫英文term。
行外人就會係叫顯卡、好明顯。

屌佢老味、我連音卡係咩我都唔知,更何況一個英文term。

我當真係咁。
行外人自己圍內鳩吹,唔代表大家接受左,至少未傳到行內都接受顯卡就係 display card,至少都要聽過先啦,真係未聽過窩,再退一步,或者當時真係聽完人講都唔明。

term 就係 term, 識唔識電腦無關係,唔識電腦,可以唔知 display card 係咩樣,有咩功能,但都要知道有件野叫 display card 先可以出去買。

我舉個例,有條打機撚走埋去銀行櫃位提款,話要 1m, 你覺得銀行會理解係 1 萬定係 1 million?
叫左10幾年顯卡 係近期有人小題大做

由我識小學有電腦、識電腦開始 已經叫顯卡。
你話嗰D 80後、70後、鍾意點叫我唔知。
利申:90後

標題聲稱緊 19 年前已經係講顯卡。
你 90 後做乜野衝出黎柒?

sorry 唔係標題,係 #1 內容

班細路以為佢地出世個刻個地球先至開始轉

其實冇人理 我識過幫人砌機既都係叫開顯卡

1996年, 香港早期網站介紹hardware 既文章.

所有電腦硬件野, 全部用番英文名. 你偏離呢個行為既話, 係100% 被大陸terms 入侵. 因為早期香港砌機既人一定唔係用呢d on 9 大陸terms

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞