其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
仲有啲阿婆聽唔到野要特登去配個啲先叫耳機呀⋯⋯
唔撚識唔好衝出黎柒啦⋯⋯

做咩姐你
耳機同助聽器都唔識分?

hearing aid 同 headphone
助聽器同耳機
做乜撚野姐
簡單講啦⋯⋯
Display Card /顯示卡/VGA卡個班 。明顯係7、80後香港長大既。
顯卡個班。明顯一係大陸仔。就算香港出世、一係90後。一係蝗後裔。

答案自己在心中啦⋯⋯

靠呢個post睇清楚連燈好多鬼

表面係討論 hardware, 實際係引蝗蟲蝗卵,手法高明, 呢 d post真係要開多幾個。

做咩姐你
耳機同助聽器都唔識分?

助聽器同耳機
做乜撚野姐

講 你又唔明 明 你班細路又唔願意接受。
以前書面語助聽器 會講 耳機
你地所謂盤古初開一直講開既耳機 我地叫耳筒
顯卡 會講Display Card/顯示卡

我唔怪你地唔明。可能你地仲細。未聽過。腦裡面從未出現過。但可唔可以唔好夾硬否定佢地確實存在過既事實呢?
簡單講啦⋯⋯
Display Card /顯示卡/VGA卡個班 。明顯係7、80後香港長大既。
顯卡個班。明顯一係大陸仔。就算香港出世、一係90後。一係蝗後裔。

答案自己在心中啦⋯⋯

表面係討論 hardware, 實際係引蝗蟲蝗卵,手法高明, 呢 d post真係要開多幾個。

做咩姐你
耳機同助聽器都唔識分?

助聽器同耳機
做乜撚野姐

講 你又唔明 明 你班細路又唔願意接受。
以前書面語助聽器 會講 耳機
你地所謂盤古初開一直講開既耳機 我地叫耳筒
顯卡 會講Display Card/顯示卡

我唔怪你地唔明。可能你地仲細。未聽過。腦裡面從未出現過。但可唔可以唔好夾硬否定佢地確實存在過既事實呢?

😥因時制宜都唔識 問題係「唔蝗咪得囉」
顯卡係台仔講
香港人 顯示卡 腦場仲咁寫
但好多叫display card 識d電腦野用vga card

顯卡係垃圾中文 想簡略 學英文 asap ceo呢d咁樣
我屌 中文呢套唔適用囉 好多字畀你簡略左 但意思就會有別

耳機變助聽器,正字撚到底活係邊個平行宇宙

有冇一樣中呀⋯⋯
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里
一係你得個十o靚歲人就唔好咁撚多爹啦⋯⋯屌

你講野咁有point 既
唔講以為你玩開辯論

利申未戒奶
顯卡係台仔講
但好多叫display card 識d電腦野用vga card

Display card夠垃圾 你地又撐
顯卡係台仔講

Display card夠垃圾 你地又撐

講開GPU
縮寫就係蝗 岩 例如friend 大把人打fd 呢班人都有蝗種人喜歡簡化簡體劣性基因

屌你老母、又係你啊、你話你老母小學就學IT既英文term。
我想知你今年幾碎。

@🇭🇰冷🍚王。
一直都係叫顯示卡
砌機普及個陣先講字眼共識啦 講70年代 笑而不語

唔係七十都係八九十
絕對唔係九七後
照咁講
咁sound卡,音效卡
係咪叫音卡呀??

你老母,叫顯卡嗰班正一冚家鏟!
我正式宣佈本土香港人只叫
顯示卡或者display card

嘩,正式宣佈添,好囉
簡單講啦⋯⋯

答案自己在心中啦⋯⋯

鬼咩
太多小學雞中學雞學人上科林覺得好型棍子
因為話題卡係蝗語果班根本唔識it
係到無野搵野反
砌機普及個陣先講字眼共識啦 講70年代 笑而不語

笑而不語 又係唔係近代蝗字。 香港人會咁講嘅嘅咩?
顯卡係台仔講

咪用腦場呢啲簡略字啦 80 90 00 後用字
檢討吓
顯卡、耳機真係好重大陸味 即係有啲戇鳩仔葵涌廣場又要叫葵廣 乜都省略就係大陸嘅一貫做法
係到無野搵野反

係有班人係要語言分上中下等之後刷存在感懶係野姐 小學雞心態人所共見

即係你接受到簡體
係到無野搵野反

係有班人係要語言分上中下等之後刷存在感懶係野姐 小學雞心態人所共見

即係你接受到簡體

復大陸客我一般都用簡體。
佢地話睇唔明繁體。
顯卡、耳機真係好重大陸味 即係有啲戇鳩仔葵涌廣場又要叫葵廣 乜都省略就係大陸嘅一貫做法

加番啲標點符號先啦你。
咁重要既語文工具都省略,呢啲做法又係低屌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞