其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
樓主智障

真心 一定係死大陸里
乜都簡化 唔用簡體字?

CPU.....英文點算
屌你老母 成班垃圾討論一隻字
全香港比蝗入侵緊又唔見討論
屌你老母 成班垃圾討論一隻字
全香港比蝗入侵緊又唔見討論

幫幫你。我都想知喺呢度屌蝗會比人屌成點

果陣既IT, 你寫中文我驚批IT會睇唔明

妳認為報紙只係俾批IT睇,佢地既target係香港市民。

香港市民,小學已經開始學英文架啦。
返大陸啦你

你老母定你啊婆識睇英文?

你重唔自爆?
我老母就一定識。
你老母如果唔識,即係讀書年代未落香港。

你老母個年代小學唔會教hard disk咁專業既英文,
你老母讀小學嗰陣IT未普及、可以話極少。
你話你老母識日常用語既英文個個都信。
你話你老母識hard disk係咩、好難唔話你係吹水喔。

上面幾個 post 咪就係講緊你。

上面原本有人吹緊,以前 D 人未識英文,報紙雜紙以前唔應該有英文。
衰左又兜返轉頭,上一代未必識 it 術語,未必知 hard disk 係乜野。

關咩事呢,今時今日都有後生仔唔知咩係 hard disk 架

你邊隻眼見到我話以前D人未識英文?
我只係話以前D人未必識it術語。
你都識講今時今日都有後生仔唔知咩係hard disk、你意思係講一小部分。依家報紙雜誌用戶hard disk正常。
我想重申一次、你邊隻狗眼見到有人講以前報紙雜誌唔應該有英文、以前D人未識英文

再早少少既

妳認為報紙只係俾批IT睇,佢地既target係香港市民。

由呢度開始,我理解係,有人話報紙 target 係香港市民,所以 IT 術語以前已經無理由用英文。

呢度開始離題,係基於有人用一個錯既事實去做假設
身邊人叫開顯示卡,display card,無人叫顯卡
我叫慣'張display'就算,好似人名咁
統一叫顯卡啦⋯⋯從來無聽過Display Card 顯示卡。
叫開display卡
統一叫顯卡啦⋯⋯從來無聽過Display Card 顯示卡。

二奶改叫小三,反正都係台語

[真心] Display card 冇聼過離唔離譜啲

[真心] Display card 冇聽過離唔離譜啲

出啲噉嘅字

[真心] Display card 冇聽過離唔離譜啲

出啲噉嘅字

如果話聽得多人簡稱顯卡我可能信
冇聽過人叫display card,顯示卡我信唔過
睇下外國Youtube影片例如Linus Tech Tips,又一定會聽到graphics card

上面個班細路咪大大聲話十幾年前由細到大都係講顯卡囉⋯⋯
照咁講
咁sound卡,音效卡
係咪叫音卡呀??

你老母,叫顯卡嗰班正一冚家鏟!
我正式宣佈本土香港人只叫
顯示卡或者display card
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用
顯卡,sound卡,lan卡。廿年前係咁叫,而家唔知。轉左mac之後就無理過

廿年前電腦先叫普及
屌你老母講歷史
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

顯你老母個閪!sound card你點叫?講!
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

你都on9 嘅
一定要一set?
大陸?咩大陸 非洲定南極?
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

Display 卡 叫 顯卡
Sound 卡 叫 音效卡
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

Display 卡 叫 顯卡
Sound 卡 叫 音效卡

嗱!你自己都話音效啦,點解又淨係得個顯字呀又!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞