其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

想知個網係咩黎
八十後小學開始玩電腦
以前叫 VGA card 多, 後來叫 Display Card
中文叫顯示卡.

ps 大陸以前叫圖形卡, 台灣唔知幾時蝗化乜都簡稱先叫左做顯卡, 後來大陸興 internet 之後又跟埋叫顯卡....
利申: 細個睇電腦時代大嘅....
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響
係自己個腦到不斷為對方嘅說話引伸落去,滑坡
最後討論就會充滿人地冇講過嘅論點,之後全部討論都係澄清自己冇講過,而自己就係到自high

我都覺 咁你答我未 你用緊邊張台灣大陸既display卡?再答我點解要用大陸野?

香港人用大陸野就唔比人人屌尻蝗語入侵呀, 無人去大陸開廠你個祖國玩撚完啦。

台灣人唔係台灣開廠梗係玩完啦傻鳩 覆之前可唔可以追下post?樓上條友講台灣係大陸 而我又係講緊台灣 咁你講乜鳩祖國 定台灣係我祖國

唔係香港人上大陸開廠, 你 d大陸仔成家仲響鄉下耕緊田。

19年前已經講緊?哦

想知個網係咩黎

sorry 我都唔知
我只係將高登時期用黎屌蝗蟲張圖搬返過黎
八十後小學開始玩電腦
以前叫 VGA card 多, 後來叫 Display Card
中文叫顯示卡.

ps 大陸以前叫圖形卡, 台灣唔知幾時蝗化乜都簡稱先叫左做顯卡, 後來大陸興 internet 之後又跟埋叫顯卡....

有人同我既記憶差唔多

19年前已經講緊?哦

想知個網係咩黎

Google Trends
嗰個話自己老母小學就學咩hard disk、mouse。IT既英文。
出黎,我想知你老母讀邊間小學。
嗰個話自己老母小學就學咩hard disk、mouse。IT既英文。

cs .. 我 8x 年讀村校, 學校電腦堂都係學英文架啦...
八十後小學開始玩電腦
中文叫顯示卡.

有人同我既記憶差唔多

因為係事實...
講顯示卡都要食左隻字佢,學埋曬D不知所謂簡化文化

cs .. 我 8x 年讀村校, 學校電腦堂都係學英文架啦...

你幾年幾歲?
八十後小學開始玩電腦
中文叫顯示卡.

以前無 internet, 如果唔睇大陸書嘅根本唔知 display card 大陸叫咩。
中文bbs都係香港台灣人玩, 大陸果時唔好話電腦, 普通人屋企連電話都無。
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響
最後討論就會充滿人地冇講過嘅論點,之後全部討論都係澄清自己冇講過,而自己就係到自high

我都覺 咁你答我未 你用緊邊張台灣大陸既display卡?再答我點解要用大陸野?

香港人用大陸野就唔比人人屌尻蝗語入侵呀, 無人去大陸開廠你個祖國玩撚完啦。

台灣人唔係台灣開廠梗係玩完啦傻鳩 覆之前可唔可以追下post?樓上條友講台灣係大陸 而我又係講緊台灣 咁你講乜鳩祖國 定台灣係我祖國

其實你唔撚明可以唔答 況且我唔係問緊你
我97年學砌機,咁多年落高登黃金買料都係叫Display Card,一係就叫顯示卡,但都好少咁叫,頭先上網search ATI Radeon 9800,當年香港台灣網都係叫顯示卡,反而見倒簡體字網稱呼佢做顯卡,

唔拗顯卡係咪蝗語,但以前就一定有人叫Display Card同顯示卡,Jumbo個報價一值都係咁寫,我無法阻止人地點叫,但我就會繼續叫返Display Card,Sound Card,手提電話,etc...

題外話,我第一次聽倒"打的"係約莫93到94年左右,果陣去廣州聽啲大陸親戚咁叫,香港果陣都係叫開截的士,一係叫截車,的確,大陸係叫出租車,但要知道當年好多大陸人睇香港電視節目,佢地當年覺得香港代表先進,所以好多俗語會跟香港,其實情況有啲似今日嘅香港,只係角色調轉咗...
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響

就係睇唔過眼 d蝗扮正宗, 扮香港人。

你幾年幾歲?

82年出世
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響

你講你呀?返你個「大陸」先啦

你幾年幾歲?

82年出世

我估嗰條友佢老母最少60後。
8X年有電腦學系正常。
一個60後小學就學電腦、你信唔信先?

妳認為報紙只係俾批IT睇,佢地既target係香港市民。

香港市民,小學已經開始學英文架啦。
返大陸啦你

你老母定你啊婆識睇英文?

你重唔自爆?
我老母就一定識。
你老母如果唔識,即係讀書年代未落香港。

你老母個年代小學唔會教hard disk咁專業既英文,
你老母讀小學嗰陣IT未普及、可以話極少。
你話你老母識日常用語既英文個個都信。
你話你老母識hard disk係咩、好難唔話你係吹水喔。

電腦會係日常用語咩?
連公司都未必有電腦啦
用電腦用語做「日常用語」嘅十居其九都係知識份子

嗰位on9竟然話佢老母小學已經學緊IT嘢既英文。我即時笑左

成班人都出哂事
你老母細個嗰陣電腦都未普及啦,日乜鬼野常姐
不過到佢地中學大學果時IT開始普及,
大把人讀IT 亦唔會有人用中文講呢啲野
所以你講普及用化一定係harddisk, display card
而我由細聽到大亦都係英文而唔係咩顯示卡顯卡。
你更加唔好同我講你老母唔識英文,以前香港係英國殖民地,佢地啲英文十個有九個都好過依家啲大學生
八十後小學開始玩電腦
中文叫顯示卡.

以前無 internet, 如果唔睇大陸書嘅根本唔知 display card 大陸叫咩。
中文bbs都係香港台灣人玩, 大陸果時唔好話電腦, 普通人屋企連電話都無。

大陸真係無聽過有 bbs , 不過又無你講到咁落後.
我啲大陸親戚 90 頭代頭屋企都有電腦.
廠啲會計都識用 lotus 做數.
以前啲人打中文用大五碼..

香港市民,小學已經開始學英文架啦。
返大陸啦你

你老母定你啊婆識睇英文?

你重唔自爆?
我老母就一定識。
你老母如果唔識,即係讀書年代未落香港。

你老母個年代小學唔會教hard disk咁專業既英文,
你老母讀小學嗰陣IT未普及、可以話極少。
你話你老母識日常用語既英文個個都信。
你話你老母識hard disk係咩、好難唔話你係吹水喔。

電腦會係日常用語咩?
連公司都未必有電腦啦
用電腦用語做「日常用語」嘅十居其九都係知識份子

嗰位on9竟然話佢老母小學已經學緊IT嘢既英文。我即時笑左

成班人都出哂事
你老母細個嗰陣電腦都未普及啦,日乜鬼野常姐
不過到佢地中學大學果時IT開始普及,
大把人讀IT 亦唔會有人用中文講呢啲野
所以你講普及用化一定係harddisk, display card
而我由細聽到大亦都係英文而唔係咩顯示卡顯卡。
你更加唔好同我講你老母唔識英文,以前香港係英國殖民地,佢地啲英文十個有九個都好過依家啲大學生

我英文好過我屋企人好多,我定係我屋企人係蝗呀今次
幾年前啱啱上高登果睇硬件台
見到有人講 顯卡 比人屌到反皮
其實自己都唔係好知點解
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響

如果你覺得'大陸'係大陸里先講, 咁已經知你唔係香港人。
大陸仔, 阿燦, 鄉下仔 等詞, 邊個正宗香港人唔講。

如果你覺得'大陸'係大陸里先講, 咁已經知你唔係香港人。
大陸仔, 阿燦, 鄉下仔 等詞, 邊個正宗香港人唔講。

咁大家都去過六四晚會既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞