其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
其實咁分開叫法都唔錯
叫display嗰班=識電腦
顯卡=唔識電腦

好過唔識走去扮識

因為唔識電腦既人係多過識電腦, 而家個世界電腦又普及左, 所以多人用顯卡都唔出奇

舖頭為左做呢堆唔識電腦既人生意唯有迎合佢地叫法
牛丸不嬲有分牛肉丸同牛筋丸
牛丸=用牛做嘅丸
包括牛肉丸同牛筋丸
講牛丸冇問題 係統稱緊牛肉丸同牛筋丸
得未?
其實咁分開叫法都唔錯
顯卡=唔識電腦

好過唔識走去扮識

因為唔識電腦既人係多過識電腦, 而家個世界電腦又普及左, 所以多人用顯卡都唔出奇

咩叫識電腦?

玩左咁耐電腦原來我都只係唔識電腦既水魚
其實咁分開叫法都唔錯
顯卡=唔識電腦

好過唔識走去扮識

咩叫識電腦?

玩左咁耐電腦原來我都只係唔識電腦既水魚

以後黃金班商家大條道理劏客啦
牛丸不嬲有分牛肉丸同牛筋丸
牛丸=用牛做嘅丸
包括牛肉丸同牛筋丸
講牛丸冇問題 係統稱緊牛肉丸同牛筋丸
得未?

統乜稱啊 你食牛肉丸咪又係叫番牛丸
食牛筋丸咪又係叫番牛筋丸 屌
牛丸就得 顯卡就唔得
以後牛丸要叫做牛肉丸
魚蛋要叫魚肉蛋
墨魚丸唔洗改
因為少一個字嘅簡稱=蝗字

連登都係簡稱 全部user 都係蝗蟲

牛腩河要叫牛腩河粉。
否則就係=蝗。
最新連登仔on9論。
講 display 卡 / 書 顯示卡
lan 卡 / 唔記得
sound 卡 /音效卡

好似係咁

支那
顯卡
網卡
?卡
叫左10幾年顯卡 係近期有人小題大做
其實咁分開叫法都唔錯
顯卡=唔識電腦

好過唔識走去扮識

求其讀過搵個讀個it人 or it行內人都鍾意叫英文term。
行外人就會係叫顯卡、好明顯。

屌佢老味、我連音卡係咩我都唔知,更何況一個英文term。
叫左10幾年顯卡 係近期有人小題大做

由我識小學有電腦、識電腦開始 已經叫顯卡。
你話嗰D 80後、70後、鍾意點叫我唔知。
利申:90後
我知咩叫display card,顯示卡都有識,但顯卡就唔撚識
縮寫就係蝗 岩 例如friend 大把人打fd 呢班人都有蝗種人喜歡簡化簡體劣性基因

by the way 好多人鍾意打BTW。
全部叫CPU都=蝗。(至於全寫係咩唔撚知、it撚都唔洗話我知。
縮寫就係蝗 岩 例如friend 大把人打fd 呢班人都有蝗種人喜歡簡化簡體劣性基因

屌你老母、又係你啊、你話你老母小學就學IT既英文term。
我想知你今年幾碎。

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

呢個post啲人係咪唔識睇chart
chart度睇到近幾年先多人叫顯卡
證據確鑿喎

口語同上網係唔一致。叫開唔等如上網search就會咁打

口語少隻字,打落去search又打多一隻字?
你d邏輯好有趣呀

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

你d邏輯好有趣呀

有乜撚野問題
你搵你老母停左經未都係打停月經而唔係冇黎M啦
簡單講啦⋯⋯
Display Card /顯示卡/VGA卡個班 。明顯係7、80後香港長大既。
顯卡個班。明顯一係大陸仔。就算香港出世、一係90後。一係蝗後裔。

答案自己在心中啦⋯⋯

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

你d邏輯好有趣呀

有乜撚野問題
你搵你老母停左經未都係打停月經而唔係冇黎M啦

錯誤類比
我屌你老母啦
簡單講啦⋯⋯
Display Card /顯示卡/VGA卡個班 。明顯係7、80後香港長大既。
顯卡個班。明顯一係大陸仔。就算香港出世、一係90後。一係蝗後裔。

答案自己在心中啦⋯⋯

靠呢個post睇清楚連燈好多鬼
有好多野香港講先
中國都用左個字
就會有班90,00後就會衝出黎屌鳩人用蝗語
真正消滅自己文化
最好笑問佢地香港係點講,佢地又on99作一個出黎
簡單講啦⋯⋯

答案自己在心中啦⋯⋯

原來依度咁多70後80後。
唔係要大專or大學email先可以申請LIHKG。
仲有啲阿婆聽唔到野要特登去配個啲先叫耳機呀⋯⋯
唔撚識唔好衝出黎柒啦⋯⋯

做咩姐你
耳機同助聽器都唔識分?

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

你d邏輯好有趣呀

話簡稱個個
點解好簡唔簡
近十年先簡?
九幾年唔簡?
開始個陣唔簡?
有一個trend出現
一定有環境因素
就係強國用語入侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞