其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
由細到大都叫display
一個post 引曬d 蝗蟲蝗卵出來, 叫顯卡又唔係蝗果d 香港人, 唔該自己檢討下點解自己慢慢比d 大陸仔溶合埋一齊。 本身係蝗卵果d 慢慢繼續叫顯卡 硬盤。

ching ho ball
你地鍾意講顯卡又好、display 卡又好,
我依家淨係想屌柒用紅色大字嗰條仆街。

歡迎!隨便!冇問題!
我淨係知
顯示
音效
網絡

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?
音效卡三個字你又唔嫌辛苦?又唔用簡稱?

d 大陸仔根本就係賴過閪。

歡迎!隨便!冇問題!
我淨係知
顯示
音效
網絡

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?

d 大陸仔根本就係賴過閪。

唔係點會有殘體字既出現!

歡迎!隨便!冇問題!
我淨係知
顯示
音效
網絡

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?

同你講野好辛苦 你直頭係邏輯謬誤 你咁既智商都係番蝗國生活啦

人講順唔順口 佢同共匪一樣鐘意「規範法」?

除非你平時講:唔好咁啦
而唔係:冇咁啦
否則冇資格糾正人

btw 點解有人用書面語嘅出現次數嚟同口語比較?

咁音卡又順口過音效卡喎,咁你班人又唔用呢?根本就係大陸用開而你班共諜就玩一步一步滲透破壞正統中文名詞
牛肉丸好波
不嬲叫顯卡架啦
咪撚講咩歷史啦
電腦普及左幾多年呀?
上一代都未有電腦用

顯你老母個閪!sound card你點叫?講!

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

Display 卡 叫 顯卡
Sound 卡 叫 音效卡

嗱!你自己都話音效啦,點解又淨係得個顯字呀又!

屌你老尾 最logic講起 假如顯卡係蝗字 咁點解我地唔叫音效卡叫音卡
咁假如顯卡唔係蝗字 咁點解我要叫音效卡係音卡
你都係收一收皮 我係你就深潛啦 以為用紅字就好有說服力?紅色大大粒特別柒

蝗字都不嬲部分簡化,部分唔簡化架,唔係蝗人係唔會明個邏輯
一個post 引曬d 蝗蟲蝗卵出來, 叫顯卡又唔係蝗果d 香港人, 唔該自己檢討下點解自己慢慢比d 大陸仔溶合埋一齊。 本身係蝗卵果d 慢慢繼續叫顯卡 硬盤。

點睇到顯卡呢個字係有慢慢同大陸溶合? 同大陸溶合係咩意思?

點解顯卡一定係因為大陸人拎左黎做正式名稱,所以顯卡就係跟大陸風,唔可以係香港人自己省略? 螢幕如果比大陸人用左,係咪香港人就唔講得,要講螢光幕? 自縛手腳?

有人有足夠既智力回應未

而家講埋個示字係咪好辛苦?

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

其實咁樣唔係反而證明左個陣已經有人係叫顯卡咩 雖然係少啲

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

屌你老尾 最logic講起 假如顯卡係蝗字 咁點解我地唔叫音效卡叫音卡
你都係收一收皮 我係你就深潛啦 以為用紅字就好有說服力?紅色大大粒特別柒

不嬲?可唔可以解釋一下不嬲?如果你知道係不嬲?咁你應該比到答案我

點解顯卡一定係因為大陸人拎左黎做正式名稱,所以顯卡就係跟大陸風,唔可以係香港人自己省略? 螢幕如果比大陸人用左,係咪香港人就唔講得,要講螢光幕? 自縛手腳?

有人有足夠既智力回應未

弱智仔解到牛肉丸未?比三日時間你認下
我做左IT 22年, 未撚聽過香港人叫顯卡, 以前係叫VGA卡, Display卡.

我都係,可能顯卡係新term , 未講過

又好似我成日講「幾多部 server」, 但往往好多人講「幾多台 server」

🈶️好多野D人話講左十幾年,但我地D 80年代既人黎講就覺得小小唔同

好似而家係香港行路,D人唔L識「左上右落」呢樣嘢

有人有足夠既智力回應未

弱智仔解到牛肉丸未?比三日時間你認下

我做左IT 22年, 未撚聽過香港人叫顯卡, 以前係叫VGA卡, Display卡.

我都係,可能顯卡係新term , 未講過

又好似我成日講「幾多部 server」, 但往往好多人講「幾多台 server」

🈶️好多野D人話講左十幾年,但我地D 80年代既人黎講就覺得小小唔同

好似而家係香港行路,D人唔L識「左上右落」呢樣嘢

我都覺 張數據圖啲人全部都係外星嚟

歡迎!隨便!冇問題!
我淨係知
顯示
音效
網絡

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?

同你講野好辛苦 你直頭係邏輯謬誤 你咁既智商都係番蝗國生活啦

否則冇資格糾正人

咁音卡又順口過音效卡喎,咁你班人又唔用呢?根本就係大陸用開而你班共諜就玩一步一步滲透破壞正統中文名詞

音卡順口!?
聽起嚟似“陰卡” 搞到好似有“陽卡”存在咁

咁我夠聽起嚟“顯卡”搞到好似有“暗卡”存在咁

你都on9 嘅
一定要一set?

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

不嬲?可唔可以解釋一下不嬲?如果你知道係不嬲?咁你應該比到答案我

自己查下簡體字點簡化,我唔諗住打出黎窩

有人有足夠既智力回應未

得廢up咪鳩quote啦

一個字會氣喘?顯示!音效!

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?

否則冇資格糾正人

音卡順口!?
聽起嚟似“陰卡” 搞到好似有“陽卡”存在咁

咁我夠聽起嚟“顯卡”搞到好似有“暗卡”存在咁

屌你老母出番去啦 入撚到嚟鳩up?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞