其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。

要突登為左唔比人話而用英文,都幾反智。

ON9, 呢D係香港人講慣,
唔通你又屌人用HARDDISK ,要人用硬盤咩
大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

呢個例子 秒撚左 樓主條on9仔

中英夾雜口語有咩問題

香港以前係英國殖民地呀 傻閪

秒?邊撚到秒啊屌你老母,而夾中英夾雜個point我提出?仲有啊harddisk上面咪有份數據硬碟多人用過harddisk既?咁完乜撚勝啊 睇過?
完勝呢兩個字都好撚嘔心,好似啲大陸仔用既字咁,咁我又有冇周屌人啊?完勝呢個字都係近年先興起,仲要係大陸定台灣引入,而顯卡就十幾年前已經大把香港人講,我屌你老母你都係縮番入個閪屌到啦大陸仔

我同意唔應該盲反

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

中英夾雜口語有咩問題

仲有啊 中英夾雜冇問題咁harddisk點解讀硬碟有問題
而硬碟冇問題既話 咁個例子仲成唔成立
真係由細到大聽都係顯卡
真係由細到大聽都係顯卡

你幾大?小學畢業未?
display卡,Harddisk,USB,Mon,mouse
正常都講英文除左d廢老
display卡,Harddisk,USB,Mon,mouse
正常都講英文除左d廢老

可唔可以幫一幫手去批鬥啲滑鼠撚
正常都講英文除左d廢老

同埋鍵盤
試過講誤點都俾人話蝗語
最後搵番套90年嘅鏗鏘集嚟證明自己清白

咩係誤點?

泛指交通工具遲到,唔準時

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

中英夾雜口語有咩問題

硬盤、同hand disk都冇咩問題lor、
你覺得fucking your mother 同屌你老母、有冇問題?
滑鼠同mouse有冇問題?
只不過、中英分別。對住留學撚、有番少少學歷咪講hand disk囉。對中六畢業、大叔阿瀋咪講番hand disk。
語言用作溝通之用,為何要執著依D咁既問題?
有意思咩?
有本事就去選特首。自己寫番套屬於香港既語言。
你要明白依家用緊既係中文and英文。
英殖民地冇錯,但當時係用緊邊套語言先?
正常都講英文除左d廢老

又要話粵語無敵 又要奶英文鞋底 係鞋底 鞋底terms

依家比較多人講手指,少人講USB。
因為手指會順口D。

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

中英夾雜口語有咩問題

你覺得fucking your mother 同屌你老母、有冇問題?
只不過、中英分別。對住留學撚、有番少少學歷咪講hand disk囉。對中六畢業、大叔阿瀋咪講番hand disk。
有意思咩?

點解可以打錯咁多個hard disk做hand disk
對住大叔阿嬸要講'hand disk' 咁幾時可以講hard disk?

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

中英夾雜口語有咩問題

有意思咩?

仲有個因素就係約定俗成
當一個新term或者外來term出現而被廣泛利用,就算本身第一語言已經有相近意思既詞,都可以順勢被取代
例如,衣家就算係大報紙甚至電視台新聞,都不時會見到日文化既詞彙
「蝗語」個case係北方既用語因為中港交融多左以至北方版本被本地港人廣為接受,唔止識聽直程會自己用埋
人類文明歷史上不斷有呢d因為民族共融而發生文字語言既演化,當中邊一個文化無被選擇而慢慢消去係自然/必然發生既事

個人覺得,真正要反對既係政權或者持有傳媒話語權既機關主動人為加速上面個過程,例如推普廢粵呢d,因為無經過大量唔同人去長時間自然汰舊換新而只以單一意志去改變多數係短視而且質量惡劣,簡體字被認為係殘體就係咁
因為大陸係咁叫 大陸都無人叫顯示卡

正常都講英文除左d廢老

因為手指會順口D。

過多十年啲Post又會話 講U盤啦⋯⋯依家比較多人講U盤,少人講手指。
因為U盤會順口D。[/quote]
成班細路聽都未聽過就咬定無人用 屌你老母你所謂由細到大一直講開就等於盤古初開就用咩⋯⋯腦囟都撚未生埋就趕唔切衝出黎幫共匪賣廣告。
十年前開Post 講咩 *顯卡 手機 耳機*
比人屌撚到反艇呀⋯⋯
十年前落咗黎香港未呀⋯⋯定仲飲緊奶呀⋯⋯嘈
不過算啦。眼見共匪用百萬蝗蟲大軍落黎溝淡香港人。
成效顯著。成班細路連自己企邊一邊都唔撚知

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

中英夾雜口語有咩問題

有意思咩?

點解可以打錯咁多個hard disk做hand disk
對住大叔阿嬸要講'hand disk' 咁幾時可以講hard disk?

sorry 打錯
19年前屋企人已經做緊it狗 都係叫顯卡
利申:香港原居民+非牛屎佬

係咪蝗語我唔評論

不過唔好作得就作
19 年前唔會叫顯卡囉,頂龍叫繪圖卡
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

左邊嘅全部都係近呢十幾年先聽到人咁講
唔好再同我講由細到大都係咁講
除非你廿歲都未夠
叫開 vga卡

幾時一齊批鬥唔係叫vga 卡果d 人👋

咩係vga 卡?

即係 cga同 ega嘅細佬, 咁都唔識等批鬥啦
19年前屋企人已經做緊it狗 都係叫顯卡
利申:香港原居民+非牛屎佬

係咪蝗語我唔評論

不過唔好作得就作
19 年前唔會叫顯卡囉,頂龍叫繪圖卡

繪圖卡多 d ram 貴 d, 顯示卡基本d
正常都講英文除左d廢老

因為手指會順口D。

過多十年啲Post又會話 講U盤啦⋯⋯依家比較多人講U盤,少人講手指。
因為U盤會順口D。

成班細路聽都未聽過就咬定無人用 屌你老母你所謂由細到大一直講開就等於盤古初開就用咩⋯⋯腦囟都撚未生埋就趕唔切衝出黎幫共匪賣廣告。
十年前開Post 講咩 *顯卡 手機 耳機*
比人屌撚到反艇呀⋯⋯
十年前落咗黎香港未呀⋯⋯定仲飲緊奶呀⋯⋯嘈
不過算啦。眼見共匪用百萬蝗蟲大軍落黎溝淡香港人。
成效顯著。成班細路連自己企邊一邊都唔撚知[/quote]
阿叔,十年前已經講緊USB、U盤、手指。其實都唔係好記得、嗰陣仲係一個天真既小學雞、冇你記憶咁好。
至於你話邊樣岩,冇人可以答到,你可以自己research。
語言只不過係一種溝通工具,
當你發覺屌你老母講到厭,你都會講fucking your mother。
打的, 硬盤, 顯卡, 就肯撚定係 大陸里 講先嘅。
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

左邊嘅全部都係近呢十幾年先聽到人咁講
唔好再同我講由細到大都係咁講
除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,
由細到大一直講開=盤古初開都已經係咁講開。

=佢地出世,地球先開始運行
正常都講英文除左d廢老

同埋鍵盤

滑鼠同鍵盤就肯定廿年前已經講緊,不過唔係香港,係台灣書開始用。
蝗語係用鼠標
打的, 硬盤, 顯卡, 就肯撚定係 大陸里 講先嘅。

垃圾、大陸講的士叫出租車啊。自己research啦。
大陸冇顯卡、只有圖像卡,依個你都可以research。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞