其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
叫開 vga卡

好型啊青
咪撚煩 叫咩都比人批鬥
以後叫display card

上面已經有人屌時中時英喇
利 叫問display card
支那譯埋啲內存回車上檔補丁激活會譯得出顯卡?
咪撚煩 叫咩都比人批鬥
以後叫display card

上面已經有人屌時中時英喇
利 叫display card

sor

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

我欣賞你ge 分析
最先叫"顯卡"係台灣 , 香港之後跟講 , 果時支那仲叫緊圖像卡圖形卡

根本就係,啲撚樣廿歲都未夠係度盲反
一直都係叫display card
跟外國人講graphics card會唔會好怪

會 香港聽開display card
不嬲我既印象都係顯卡係顯示卡既簡稱黎 亦都叫開顯卡
當初聽到有人反都吓左聲
其實有少少矯枉過正
好多蝗語縮寫係太少字,或者字根直程係北方術語,搞到你一睇係唔會明佢講咩
而顯卡只係顯示卡另走一粒字既縮寫,無咩野機會混淆
同一個道理,獨顯核顯呢d縮上縮又有無問題
當初聽到有人反都吓左聲

班傻仔係咁反上腦啦,無啦啦耳機都唔講得
當初聽到有人反都吓左聲

變左耳筒耳罩 唔講仲以為我聽力有問題
當初聽到有人反都吓左聲

先入為主呀嗎
不過有時後者仲貼切
耳筒係未有earphone年代,淨係有can既headphone年代既形象描述
耳機反而係可以涵蓋幾個唔同形態但係同一功能既野
不過崇優媚俗唔係個個都識分
當初聽到有人反都吓左聲

我聽過有隻盲反狗話平既耳機叫headphone 貴既叫earphone
好撚好笑 仲講到好有優越感
諗一諗如果佢現實教人咁講番真係好撚渠
三隻盲反狗偷偷留下了負皮
當初聽到有人反都吓左聲

Same
唔係叫顯卡架咩 細細個就叫顯卡

反而最撚on9係U盤

U你老母咩
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card
多蝗用就=蝗語
就快講中文都要比人批鬥
三人成虎

多人話係蝗語,咁咪係蝗語

當然知佢個名係顯示卡,但係細個會好中意講得快,叫顯卡,大約好似皇家馬德里叫皇馬

大陸唔同,大陸正名真係叫顯卡
大約好似佢地真係譯real madrid 做皇馬咁

佢地又叫皇馬,我地又叫皇馬,久而久之咪俾人屌,要叫皇家馬德里咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞