其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。

要突登為左唔比人話而用英文,都幾反智。

ON9, 呢D係香港人講慣,
唔通你又屌人用HARDDISK ,要人用硬盤咩
大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

硬碟呢?

冇人會咁講
唔信自己行轉高登/黃金

大把人用硬碟WOR,唔信你出下街

睇年齡層架姐, 好多人將自己當左世界既中心.
香港人自己都分唔到
一係就2個都唔係
一係就蝗語文化深入民心
大家都是中國人
咁仲有咩好分?
香港人係講display
講其他一定係蝗/比蝗洗左腦

我屌你老母、
你冇嘢係咪啊?
你去問下你老母老豆係咪教你講display。
學你話齋、香港人over50% or above係蝗/俾蝗洗?
中文說法係叫顯卡/顯示卡。
幾時香港人變左係講英文。

我老母老豆真係講DISPLAY喎
大陸仔

on9,
你老母好醒lor,居然知道咩係display。
C兄我想知你點定義蝗語?
最先叫"顯卡"係台灣 , 香港之後跟講 , 果時支那仲叫緊圖像卡圖形卡

我都有印象

一向叫顯卡/display card
記得大陸叫法好柒
最先叫"顯卡"係台灣 , 香港之後跟講 , 果時支那仲叫緊圖像卡圖形卡

我都有印象

記得大陸叫法好柒

搵番部陳年大陸xp 機睇啦,佢地一向譯做咩圖形機定圖像卡,繁體版係叫顯示卡,講得快咪叫顯卡囉
明明係大陸跟香港叫顯卡,點解而家會調番轉俾人話講蝗語
我做左IT 22年, 未撚聽過香港人叫顯卡, 以前係叫VGA卡, Display卡.

老老柒柒,電腦野又好programing野又好,果陣邊有on9會用中文
router叫路由器真係揾鬼識聽

我都有印象

記得大陸叫法好柒

搵番部陳年大陸xp 機睇啦,佢地一向譯做咩圖形機定圖像卡,繁體版係叫顯示卡,講得快咪叫顯卡囉

因為香港有好多on9仔,佢地係有自己既一套語言、一套諗法。若非佢地心目中嗰種語言就=蝗語。
我做左IT 22年, 未撚聽過香港人叫顯卡, 以前係叫VGA卡, Display卡.

老老柒柒,電腦野又好programing野又好,果陣邊有on9會用中文
router叫路由器真係揾鬼識聽

but我識路由器同router。
其實依D嘢係度講沒咩政論性。
自己落去黃金行兩圈咪知lor。
試過講誤點都俾人話蝗語
最後搵番套90年嘅鏗鏘集嚟證明自己清白

我都有印象

記得大陸叫法好柒

因為香港有好多on9仔,佢地係有自己既一套語言、一套諗法。若非佢地心目中嗰種語言就=蝗語。

駁唔到

我都有印象

記得大陸叫法好柒

駁唔到

因為試過有on9仔話打的都係叫蝗語,
我通常會講飛的、打的、搭的士。
蝗語系講打出租車、乘出租車。
試過講誤點都俾人話蝗語
最後搵番套90年嘅鏗鏘集嚟證明自己清白

咩係誤點?
就嚟所有中文字都比人話蝗語架啦
叫開 vga卡

幾時一齊批鬥唔係叫vga 卡果d 人👋
叫開 vga卡

咩係vga 卡?
叫開 vga卡

咩係vga 卡?

vagina card

我都有印象

記得大陸叫法好柒

駁唔到

佢地對香港好無信心 驚死會蝗化咁
真係鄧佢地慘
搵存在感
大陸叫圖像採集卡啊
唔係蝗唔蝗既問題
電腦野用中文講根本就好怪
你買電腦野個盒無中文架 大佬
唔係蝗唔蝗既問題
電腦野用中文講根本就好怪
你買電腦野個盒無中文架 大佬

吓 啲人叫我用番顯示卡
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。

要突登為左唔比人話而用英文,都幾反智。

ON9, 呢D係香港人講慣,
唔通你又屌人用HARDDISK ,要人用硬盤咩
大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

呢個例子 秒撚左 樓主條on9仔

中英夾雜口語有咩問題

香港以前係英國殖民地呀 傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞