其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
三人成虎

多人話係蝗語,咁咪係蝗語

當然知佢個名係顯示卡,但係細個會好中意講得快,叫顯卡,大約好似皇家馬德里叫皇馬

大陸唔同,大陸正名真係叫顯卡
大約好似佢地真係譯real madrid 做皇馬咁

佢地又叫皇馬,我地又叫皇馬,久而久之咪俾人屌,要叫皇家馬德里咁

我我地改稱圖形卡以視正聽囉
唔講顯卡個啲人係咪覺得自己好撚清高?
打機卡 ok未?
笑死、成班蝗後。
遲啲可能講搭巴士都比人屌都反艇。
之後又開Post 、不嬲細細個都講開搭公車。邊係蝗語。
訓撚醒未,成班細路仔。
80後一定係講Display Cardor顯示卡。你未撚聽過既
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里
一係你得個十o靚歲人就唔好咁撚多爹啦⋯⋯屌
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

自己未撚聽過就話鳩人盲反 我夠未撚聽過顯卡啦⋯⋯大陸仔
成廿年前都講顯卡
仲有啲阿婆聽唔到野要特登去配個啲先叫耳機呀⋯⋯
唔撚識唔好衝出黎柒啦⋯⋯

耳機變助聽器,正字撚到底活係邊個平行宇宙
顯卡都未聽過就衝出黎

有冇一樣中呀大陸仔
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里

耳機變助聽器,正字撚到底活係邊個平行宇宙

有冇一樣中呀⋯⋯
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里
講講下中文 加句英文嘅人真係好柒

港人醉愛

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

你咁樣比較唔得架喎
兩邊個 scale 係唔同架
你要四個 terms 放埋同學個 graph 先比較到

用緊電話,有冇巴打幫手整過黎睇下?
一直講開顯卡、其實好多嘢唔洗咁執著。又唔係叫你走去姓共。就好似仆街依個潮語咁,人地大陸都係用緊。
咁我地係咪都叫講緊蝗語。
笑死、成班蝗後。
遲啲可能講搭巴士都比人屌都反艇。
之後又開Post 、不嬲細細個都講開搭公車。邊係蝗語。
訓撚醒未,成班細路仔。
80後一定係講Display Cardor顯示卡。你未撚聽過既
一係你大陸里
一係你老豆老母係大陸里

其實隨住年代唔同,大家講法唔同好正常。
打的、飛的、搭的士。唔好太離譜我都覺得冇咩問題。
除非你講搭出租車。
樓豬我撐你嘎。
你要清楚依個世界有班人,你講咩佢都會話係蝗語。
顯卡 顯示卡都會講
但講開顯卡多
屌你老母咁樣都要反
不如統一以後日常溝通語言轉番做英文好冇呀?
香港人係講display
講其他一定係蝗/比蝗洗左腦
90年代係叫顯示卡 / vga卡
香港人係講display
講其他一定係蝗/比蝗洗左腦

我屌你老母、
你冇嘢係咪啊?
你去問下你老母老豆係咪教你講display。
學你話齋、香港人over50% or above係蝗/俾蝗洗?
中文說法係叫顯卡/顯示卡。
幾時香港人變左係講英文。
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞