其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

左邊嘅全部都係近呢十幾年先聽到人咁講
唔好再同我講由細到大都係咁講
除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,
由細到大一直講開=盤古初開都已經係咁講開。

=佢地出世,地球先開始運行

因為係近十幾年先興起多人用丫嘛ON9仔 你幾十年前同人講顯示卡? 都未有人識啦

nvidia 2004先開始有

阿叔,你今年幾歲啦?幾十年前D嘢你咁清楚。
打的, 硬盤, 顯卡, 就肯撚定係 大陸里 講先嘅。

垃圾、大陸講的士叫出租車啊。自己research啦。
大陸冇顯卡、只有圖像卡,依個你都可以research。

係 '講' 呀, 你果 d 19 書面語 雜誌 印出來緊係 計程車啦。
display卡,Harddisk,USB,Mon,mouse
正常都講英文除左d廢老

又要話粵語無敵 又要奶英文鞋底 係鞋底 鞋底terms

依家比較多人講手指,少人講USB。
因為手指會順口D。

過多十年啲Post又會話 講U盤啦⋯⋯依家比較多人講U盤,少人講手指。
因為U盤會順口D。

成班細路聽都未聽過就咬定無人用 屌你老母你所謂由細到大一直講開就等於盤古初開就用咩⋯⋯腦囟都撚未生埋就趕唔切衝出黎幫共匪賣廣告。
十年前開Post 講咩 *顯卡 手機 耳機*
比人屌撚到反艇呀⋯⋯
十年前落咗黎香港未呀⋯⋯定仲飲緊奶呀⋯⋯嘈
不過算啦。眼見共匪用百萬蝗蟲大軍落黎溝淡香港人。
成效顯著。成班細路連自己企邊一邊都唔撚知

阿叔,十年前已經講緊USB、U盤、手指。其實都唔係好記得、嗰陣仲係一個天真既小學雞、冇你記憶咁好。
至於你話邊樣岩,冇人可以答到,你可以自己research。
語言只不過係一種溝通工具,
當你發覺屌你老母講到厭,你都會講fucking your mother。[/quote]
你啱呀⋯⋯
我想講既問題係。上邊班小朋友or近呢十幾年先落黎香港個班。佢地想連顯示卡確確實實存在過既事實都否定埋。一味就話由細到大不嬲講開。呢啲唔係正正就係大陸人既特質咩⋯⋯

係 '講' 呀, 你果 d 19 書面語 雜誌 印出來緊係 計程車啦。

屌你老母、叫撚左你去research啦、自己去google下。
大陸叫出租車、台灣先叫計程車。
點解依家D年輕人咁冇腦...
冇腦都算、係要衝出黎柒、俾人笑先開森。
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,

因為係近十幾年先興起多人用丫嘛ON9仔 你幾十年前同人講顯示卡? 都未有人識啦

你意思係 Nvidia 2004先開始有既時候 所有人已經講緊*顯卡*???真心想睇你點答
首先 大家都係硬件台出沒
quote野可唔可以專業d
唔好成日[ /quote]

好多都係大陸跟香港叫,改左少少再反傳反入香港。

屌你老母、叫撚左你去research啦、自己去google下。

樣樣都 google, 無 google d o唔識講野架, 大陸里幾時開始有得上網, 學識上網好快就連 google都唔比你用啦, 同大陸里講 google.
叫開顯示卡!
咁音效卡係咪叫“音卡”
明明以前中國大陸係要圖像卡
都唔知點解顯卡係蝗語

明明的士係香港叫法,點解係都要有on9仔話打的係蝗語。
咁我想問搭計程車or 出租車叫咩語?

同手機道理一樣 以前根本個個^講^都係講手提電話,宜家啲細路夠膽死搵啲報道。話2003已經用緊手機呢兩個字 屌仲要話鳩你駁唔到 心諗用緊3310個陣你班細路仲飲緊奶咋
都唔知點解顯卡係蝗語

可能大陸學左香港既筆面語叫顯示卡,
之後簡化左就傳反去香港。
都唔知點解顯卡係蝗語

可能大陸學左香港既書面語叫顯示卡,
之後簡化左就傳反去香港。
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,

你意思係 Nvidia 2004先開始有既時候 所有人已經講緊*顯卡*???真心想睇你點答

UP乜鳩呀,引用返
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

除非你廿歲都未夠

我點對點回應 - 呢十幾年先興起咪呢十幾年先聽到,再十幾年前聽開顯示卡? 笑撚死

don't spin

你既意思即係顯示卡呢三隻字從來都無出現過?
都唔知點解顯卡係蝗語

係班大陸里學 d唔學 d, 學香港人叫的士, 跟住就自己改左去簡化。
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

除非你廿歲都未夠

佢地既羅輯思維,

UP乜鳩呀,引用返
顯卡 vs 顯示卡
手機 vs 手提/電話
耳機 vs 耳筒

除非你廿歲都未夠

我點對點回應 - 呢十幾年先興起咪呢十幾年先聽到,再十幾年前聽開顯示卡? 笑撚死

don't spin

你既意思即係顯示卡呢三隻字從來都無出現過?

顯示卡係 '印' 響雜誌度。
叫顯卡但又唔叫音卡

班蝗根本就係雙重標準
都唔知點解顯卡係蝗語

係班大陸里學 d唔學 d, 學香港人叫的士, 跟住就自己改左去簡化。

的士係跟香港人,因為大陸有得睇香港既電視。
之後tvb做類似他來自廣州呢類劇,將打的呢個大陸自創詞傳返去香港,
不過打的呢個詞好似係係97前已經有用所以會有人覺得係香港用開。
都唔知點解顯卡係蝗語

之後tvb做類似他來自廣州呢類劇,將打的呢個大陸自創詞傳返去香港,
不過打的呢個詞好似係係97前已經有用所以會有人覺得係香港用開。

咁依家TVB係用飛的定係打的?
都唔知點解顯卡係蝗語

所以話打的係正常果 d , 九成九 屋企都係果每日百五個蝗 or蝗卵。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞