其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike

睇台灣web site會知香港用語?

係lo,成日台灣台灣,關香港咩野事?

再叫佢地反省下咩係「書面語」佢地就會發嬲㗎啦
之後就中共、藍屍邏輯上身,「自古以來已經係中文一部分」「書面語係粵語不可分割的」「返去重讀小學,老師都係噉教」(等同同耶撚講聖經嘅邏輯,佢叫你睇重睇聖經同問主教)「北方都有書面語,係中文嘅語言結構嚟」
又唔會諗下咩係「書面語」?點解有依個概念?有咩必要存在?依家「書面語」嘅定義仲係咪對每個漢字都平等?
依堆問題都未問過自己就用「書面語」成為金科玉律,討論蝗語時用「書面語」做擋箭牌。
我希望唔好再有咁多人當「書面語」係不可砍動嘅概念。

陳雲稱為通用中文。我覺得唔跟都得,香港可以有自己既溝通體系,當然經濟效率會因此減弱。

但顯卡邊忽書面語呀先生,唔好偷換概念喎,呢隻字擺明就係顯示卡既口語簡稱啦,蝗你老母、書你老母咩?

講簡稱最叻係咩國人, 香港係講顯視卡, 顯視器。

美國連middle name都縮寫簡稱啦,又蝗啦喎?係喎,「人地唔係香港嘛」,粵語不值得擁有簡稱,收到。

一個香港人係女人,就代表全香港人係女人,收到

不如你答一答點解香港唔用得簡稱先再遊花園

無話過香港唔用得簡稱,
而係咁q呢個詞香港人唔用開簡稱。

呢樣真 。不過宜家真係溝勻晒。已經改變唔到。

我地呢班人好快變弱勢

百萬蝗軍只係先頭部隊,
主力會係47年分批進攻。

公屋-比窮蝗搶晒
私樓-比富蝗買貴晒...

你屌咩⋯⋯佢地又話。你地班香港人自己無本事就唔好怨啦⋯⋯

喂大佬。 你1%人口已經多過全港人口。多多樓都唔夠餵你班土豪啦⋯⋯

我認同、今時今日既樓價 大家明啦。
個垃圾政府就係等D樓價咁高先出辣招。

打手又一齊轉方法,

夾硬將顯卡當係顯示卡既簡稱。

最撚嬲係佢哋想連顯示卡實實在在存在過嘅事實都沒殺埋 死都要話由細到大都係講顯卡

而家講緊顯示卡都係蝗語
就黎所有中文都係蝗語
大家轉用英文

我地呢班人好快變弱勢

百萬蝗軍只係先頭部隊,

公屋-比窮蝗搶晒

喂大佬。 你1%人口已經多過全港人口。多多樓都唔夠餵你班土豪啦⋯⋯

打手又一齊轉方法,

最撚嬲係佢哋想連顯示卡實實在在存在過嘅事實都沒殺埋 死都要話由細到大都係講顯卡

未必係打手嘅
有啲人真係俾人耳濡目染,唔知以前唔用

我地呢班人好快變弱勢

百萬蝗軍只係先頭部隊,

公屋-比窮蝗搶晒

打手又一齊轉方法,

而家講緊顯示卡都係蝗語
就黎所有中文都係蝗語
大家轉用英文

又屈人
邊個講㗎?
以前高登咪又係叫顯卡
係近排有班人衝出黎反
乜撚都話蝗語

我地呢班人好快變弱勢

百萬蝗軍只係先頭部隊,

公屋-比窮蝗搶晒

打手又一齊轉方法,

未必係打手嘅
有啲人真係俾人耳濡目染,唔知以前唔用

所以話共匪溝淡香港人既計劃好成功。

來自中國同香港約定俗成既使用習慣唔同就叫蝗語。

即係一聽就知你唔係香港人既詞語

有太多人唔睇書又唔睇台灣web site
呢挺井底蛙咪成撚日周圍串人話人用蝗語

咁你問下d it先人囉
電腦野初出果時好多都係台灣翻譯
所以d 詞語跟台灣一d 都唔出奇
你講野可用英文,但係寫文同寫文件唔通寫英文?

哈哈d it人一定話,嗰陣報紙雜誌都全部用英文嘎。
我心諗,當時既香港人D英文係咪已經勁到連IT D字都識。

果陣既IT, 你寫中文我驚批IT會睇唔明

妳認為報紙只係俾批IT睇,佢地既target係香港市民。

香港市民,小學已經開始學英文架啦。
返大陸啦你
以前高登咪又係叫顯卡
係近排有班人衝出黎反
乜撚都話蝗語

高登明明一直有屌開

我地呢班人好快變弱勢

百萬蝗軍只係先頭部隊,

公屋-比窮蝗搶晒

打手又一齊轉方法,

而家講緊顯示卡都係蝗語
就黎所有中文都係蝗語
大家轉用英文

又屈人
邊個講㗎?

邊個講顯示卡係蝗詞?

不嬲都講以前香港人無將顯示卡直接講顯卡既習慣。

咁你問下d it先人囉

返大陸啦你

你老母定你啊婆識睇英文?
網上罵戰就係有一個通病
就係俾自己嘅情緒影響
係自己個腦到不斷為對方嘅說話引伸落去,滑坡
最後討論就會充滿人地冇講過嘅論點,之後全部討論都係澄清自己冇講過,而自己就係到自high
信我 不出十年
話搭*公車*係蝗語既一定比人屌到化。
好似今日既手機耳機一樣
上面 sorry 囉, none of my business 囉

公屋-比窮蝗搶晒

打手又一齊轉方法,

而家講緊顯示卡都係蝗語
就黎所有中文都係蝗語
大家轉用英文

又屈人
邊個講㗎?

邊個講顯示卡係蝗詞?

追一追post 睇下你啲渠頭隊友講過啲乜先啦

咁你問下d it先人囉

返大陸啦你

你阿公識睇英文?屌你老母查查自己祖宗係邊國人先啦。
信我 不出十年
話搭*公車*係蝗語既一定比人屌到化。
好似今日既手機耳機一樣

應該(視頻)先
唔個點解whats app有人send既文用視頻呢個詞,我外母唔知咩野叫視頻

再叫佢地反省下咩係「書面語」佢地就會發嬲㗎啦
之後就中共、藍屍邏輯上身,「自古以來已經係中文一部分」「書面語係粵語不可分割的」「返去重讀小學,老師都係噉教」(等同同耶撚講聖經嘅邏輯,佢叫你睇重睇聖經同問主教)「北方都有書面語,係中文嘅語言結構嚟」
又唔會諗下咩係「書面語」?點解有依個概念?有咩必要存在?依家「書面語」嘅定義仲係咪對每個漢字都平等?
依堆問題都未問過自己就用「書面語」成為金科玉律,討論蝗語時用「書面語」做擋箭牌。
我希望唔好再有咁多人當「書面語」係不可砍動嘅概念。

陳雲稱為通用中文。我覺得唔跟都得,香港可以有自己既溝通體系,當然經濟效率會因此減弱。

但顯卡邊忽書面語呀先生,唔好偷換概念喎,呢隻字擺明就係顯示卡既口語簡稱啦,蝗你老母、書你老母咩?

講簡稱最叻係咩國人, 香港係講顯視卡, 顯視器。

美國連middle name都縮寫簡稱啦,又蝗啦喎?係喎,「人地唔係香港嘛」,粵語不值得擁有簡稱,收到。

一個香港人係女人,就代表全香港人係女人,收到

不如你答一答點解香港唔用得簡稱先再遊花園

講簡稱最叻係咩國人?

香港係講顯視卡, 顯視器。

兩句嘢根本就引伸唔到香港人唔用簡稱嘅結論

香港人用嘅簡稱好多都仲有本來嘅意思, 大陸嘅簡稱就唔理, 要頭要尾就算。 e.g. 動車, 世博, 全運, 九運, 十運。。。。

日日150個大陸人,控制電視用詞,
用普通話教中文,
全部都係文化清洗。

我地呢班人好快變弱勢

唉。之前屌手機係蝗語個Post又係得我地幾個
真係唔夠佢地玩。

而家既連登無咩野人用過天地線

耳機,手機係我眼中真係慢慢睇住佢多人用,
家下唔反對人用呢兩個詞唔,只係話以前既人用開手提同耳筒都講到口乾

講講下都覺得自己煩。見佢叫內地內地人, 明明就係大陸大陸仔。

大咩陸呀大中華膠,仲屌人講顯卡係蝗語?中國好難叫?你咁中意你返去你既大陸,咪撚阻住香港轉啦
不嬲叫display card

打手又一齊轉方法,

而家講緊顯示卡都係蝗語
就黎所有中文都係蝗語
大家轉用英文

又屈人
邊個講㗎?

邊個講顯示卡係蝗詞?

追一追post 睇下你啲渠頭隊友講過啲乜先啦

所以唔好自己追呀
一陣發現人地冇講過就唔好啦

咁你問下d it先人囉

返大陸啦你

你重唔自爆?
我老母就一定識。
你老母如果唔識,即係讀書年代未落香港。

我地呢班人好快變弱勢

真係唔夠佢地玩。

家下唔反對人用呢兩個詞唔,只係話以前既人用開手提同耳筒都講到口乾

講講下都覺得自己煩。見佢叫內地內地人, 明明就係大陸大陸仔。

大咩陸呀大中華膠,仲屌人講顯卡係蝗語?中國好難叫?你咁中意你返去你既大陸,咪撚阻住香港轉啦

大陸本身都係有政治立場,係中華民國(台灣)大中華膠用開
因為佢地視對岸都係同一個國家,只係分開兩岸,嗰邊係「大陸」
本身香港用「大陸」依個詞係邏輯錯誤,因為香港本身係歐亞大陸之上

咁你問下d it先人囉

返大陸啦你

你重唔自爆?
我老母就一定識。

唔識英文

咁你問下d it先人囉

返大陸啦你

你重唔自爆?
我老母就一定識。

老母「唔識」英文?
我老母50歲嘅老母都識喎
老母嘅呀婆就唔知啦

我地呢班人好快變弱勢

真係唔夠佢地玩。

呢度啲正字撚連中國同大陸都不分,真係好難相信呢班人對於分別蝗語與否既能力有幾正宗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞