其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
其實普遍既大陸用語都係用簡單或者縮短方法黎表達,好似簡體字咁 
好多人話十幾年前已經有人講顥卡呢個字, 係因為十幾年前香港都已回歸左幾年,香港回歸左5年之後, 大陸既文化衝擊加速得好快。個時已經係有人講顥卡,
近排幫人整電腦, 佢部機唔著, 我同佢講,你張display 卡可能有D問題, 佢唔明我講乜.....
我話顥卡.,..... 佢又識聽....佢仲係十幾歳o靚仔黎....

講到好似1997年電腦已經普及人人都知咩叫顯示卡咁連樣

你返大陸啦⋯⋯1997年大把香港家庭已經有電腦啦⋯⋯你個陣都未落黎香港 咪撚衝出黎柒啦⋯⋯
其實普遍既大陸用語都係用簡單或者縮短方法黎表達,好似簡體字咁 
好多人話十幾年前已經有人講顥卡呢個字, 係因為十幾年前香港都已回歸左幾年,香港回歸左5年之後, 大陸既文化衝擊加速得好快。個時已經係有人講顥卡,
近排幫人整電腦, 佢部機唔著, 我同佢講,你張display 卡可能有D問題, 佢唔明我講乜.....
我話顥卡.,..... 佢又識聽....佢仲係十幾歳o靚仔黎....

你返大陸啦⋯⋯1997年大把香港家庭已經有電腦啦⋯⋯你個陣都未落黎香港 咪撚衝出黎柒啦⋯⋯

唔理"顯卡"係咪蝗語 都唔知有咩好嘈.....

而家個詞語skip左一粒字有咩問題?又唔係意思唔同左 又或者轉撚哂D字

好似去茶記咁
凍咖啡/熱咖啡->凍啡/熱啡
雞蛋三文治->蛋治
同樣都係skip字 但意思冇變 你又唔屌柒佢?

btw
如果你講"內存" 咁我就真屌你老母啦 內你老母存
明明係叫RAM/記憶體 乜撚野"內存"呀 已經成個詞語已經唔同左
而家反而愈來愈多人叫講"內存"特別係電話方面
你屌柒班講"內存"嘅人就差唔多

個陣仲未興網吧 咁點解網吧會之後興起同沒落? 唔駛畫出腸下話 普及

靚推 條柒頭到依家都答我唔到 靚PUSH 1997大把家庭有電腦 但砌機幾時普及化? D人幾時開始砌機講顯卡黎溝通? 未有高登個陣已經講緊顯卡 201x年先有班柒鐘意懶係本土要分大陸香港用語 大陸以前係用圖像卡 繪圖卡 顯卡都係我地傳上去架傻仔

答你咩?咪擺龍門啦大陸仔。講咩網吧呀 訓醒未。
97年你落咗嚟香港未呀⋯⋯答啦⋯⋯
你中意講咩顯卡咪講飽佢囉。大陸仔
下 話顯卡係蝗語既唔係好撚威周街屌既咩 做咩依家收晒皮啊

知啦知啦⋯⋯威啦⋯⋯知你幫共產黨宣傳到出晒面啦⋯⋯

講唔過人就將人當成五毛 連登仔

仲撚衰過五毛啦⋯⋯ 人地都叫收錢做嘢呀⋯⋯
傻閪幫共產黨打免費工咋細路。以為自己好撚醒目
做多十年廿年人先啦⋯⋯

講唔過人就將人當成五毛 連登仔

仲撚衰過五毛啦⋯⋯ 人地都叫收錢做嘢呀⋯⋯
傻閪幫共產黨打免費工咋細路。以為自己好撚醒目
做多十年廿年人先啦⋯⋯

呢個就係你既論點?

中學生辯論比賽咩細路。出嚟做嘢未呀⋯⋯屌你咪屌你囉。洗唔洗叫埋你校長出嚟呀⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞