其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
嗰個話自己老母小學就學咩hard disk、mouse。IT既英文。
出黎,我想知你老母讀邊間小學。

cs .. 我 8x 年讀村校, 學校電腦堂都係學英文架啦...

你幾年幾歲?

82年出世

我估嗰條友佢老母最少60後。
8X年有電腦學系正常。
一個60後小學就學電腦、你信唔信先?

可能佢係小學雞, 佢老媽子都係80 後

香港人用大陸野就唔比人人屌尻蝗語入侵呀, 無人去大陸開廠你個祖國玩撚完啦。

台灣人唔係台灣開廠梗係玩完啦傻鳩 覆之前可唔可以追下post?樓上條友講台灣係大陸 而我又係講緊台灣 咁你講乜鳩祖國 定台灣係我祖國

唔係香港人上大陸開廠, 你 d大陸仔成家仲響鄉下耕緊田。

其實你唔撚明可以唔答 況且我唔係問緊你

就係睇唔過眼 d蝗扮正宗, 扮香港人。

你講你呀?返你個「大陸」先啦

如果你覺得'大陸'係大陸里先講, 咁已經知你唔係香港人。
大陸仔, 阿燦, 鄉下仔 等詞, 邊個正宗香港人唔講。

有D會話、去大陸就=大陸里、大陸人。
我只會話如果10幾20歲仔、未去過大陸嗰D認真毒。
幾年前啱啱上高登果睇硬件台
見到有人講 顯卡 比人屌到反皮
其實自己都唔係好知點解

你講大話!
前面明明有人話高登一直都係講顯卡冇人會屌!

香港人用大陸野就唔比人人屌尻蝗語入侵呀, 無人去大陸開廠你個祖國玩撚完啦。

台灣人唔係台灣開廠梗係玩完啦傻鳩 覆之前可唔可以追下post?樓上條友講台灣係大陸 而我又係講緊台灣 咁你講乜鳩祖國 定台灣係我祖國

咁大家都去過六四晚會既

我無咁傻要rs
其實自己都唔係好知點解

你講大話!

我都覺 點解冇人屌手機台!明明日日有人屌手機
嗰個話自己老母小學就學咩hard disk、mouse。IT既英文。
出黎,我想知你老母讀邊間小學。

cs .. 我 8x 年讀村校, 學校電腦堂都係學英文架啦...

你幾年幾歲?

82年出世

我估嗰條友佢老母最少60後。
8X年有電腦學系正常。
一個60後小學就學電腦、你信唔信先?

可能佢係小學雞, 佢老媽子都係80 後

如果咁講話你贏,
but依度大部分都係大專生or大學生。

咁大家都去過六四晚會既

無咁傻要建設民主中國, 共產黨最大嘅德政就係鎖國。

19年前已經講緊?哦
但我廿幾年前聽開叫顯示卡(雖然更多時間係聽到英文)

呢個post啲人係咪唔識睇chart
chart度睇到近幾年先多人叫顯卡
證據確鑿喎
睇怕已後所有簡稱都唔比用
其實自己都唔係好知點解

你講大話!

我都覺 點解冇人屌手機台!明明日日有人屌手機

agger, 一齊去揾連尼住投訴!
睇怕已後所有簡稱都唔比用

顯卡唔算簡稱喎佢地話
顯卡,sound卡,lan卡。廿年前係咁叫,而家唔知。轉左mac之後就無理過

咁你問下d it先人囉
電腦野初出果時好多都係台灣翻譯
所以d 詞語跟台灣一d 都唔出奇
你講野可用英文,但係寫文同寫文件唔通寫英文?

哈哈d it人一定話,嗰陣報紙雜誌都全部用英文嘎。
我心諗,當時既香港人D英文係咪已經勁到連IT D字都識。

果陣既IT, 你寫中文我驚批IT會睇唔明

妳認為報紙只係俾批IT睇,佢地既target係香港市民。

香港市民,小學已經開始學英文架啦。
返大陸啦你

你老母定你啊婆識睇英文?

你重唔自爆?
我老母就一定識。
你老母如果唔識,即係讀書年代未落香港。

你老母個年代小學唔會教hard disk咁專業既英文,
你老母讀小學嗰陣IT未普及、可以話極少。
你話你老母識日常用語既英文個個都信。
你話你老母識hard disk係咩、好難唔話你係吹水喔。

上面幾個 post 咪就係講緊你。

上面原本有人吹緊,以前 D 人未識英文,報紙雜紙以前唔應該有英文。
衰左又兜返轉頭,上一代未必識 it 術語,未必知 hard disk 係乜野。

關咩事呢,今時今日都有後生仔唔知咩係 hard disk 架
你地班大陸仔自己慢慢傾啦⋯⋯真係唔夠你地人多。
你語咩就咩啦⋯⋯反正遲早都係大陸人主宰⋯⋯
你地班大陸仔自己慢慢傾啦⋯⋯真係唔夠你地人多。
你話咩就咩啦⋯⋯反正遲早都係大陸人主宰⋯⋯

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

口語同上網係唔一致。叫開唔等如上網search就會咁打
蟶撚到我唔禁入黎睇都唔知即係顯示卡咁解
蟶撚到我唔禁入黎睇都唔知即係顯示卡咁解

咁你問下d it先人囉
電腦野初出果時好多都係台灣翻譯
所以d 詞語跟台灣一d 都唔出奇
你講野可用英文,但係寫文同寫文件唔通寫英文?

哈哈d it人一定話,嗰陣報紙雜誌都全部用英文嘎。
我心諗,當時既香港人D英文係咪已經勁到連IT D字都識。

返大陸啦你

你重唔自爆?
我老母就一定識。

覆慢左,我意思係,有 D 人,原本就離晒題遊緊花園,之後個 point 接唔到,又兜返轉頭話番人吹水

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

點解後面果張 2015年無人再用簡體字search?
This post...
唔知正皮定負皮好

19年前已經講緊?哦

證據確鑿喎

點解後面果張 2015年無人再用簡體字search?

共狗用小左google

返大陸啦你

你重唔自爆?
我老母就一定識。

上面原本有人吹緊,以前 D 人未識英文,報紙雜紙以前唔應該有英文。
衰左又兜返轉頭,上一代未必識 it 術語,未必知 hard disk 係乜野。

關咩事呢,今時今日都有後生仔唔知咩係 hard disk 架

你邊隻眼見到我話以前D人未識英文?
我只係話以前D人未必識it術語。
你都識講今時今日都有後生仔唔知咩係hard disk、你意思係講一小部分。依家報紙雜誌用戶hard disk正常。
我想重申一次、你邊隻狗眼見到有人講以前報紙雜誌唔應該有英文、以前D人未識英文
大陸又有咩問題?返大陸、內地就話有問題姐

依個純粹係邏輯問題
你叫得人做大陸,你好正常邏輯就係唔係大陸之上
唔通法國會叫法國以外地方做mainland europe咩?
不過香港一早就講開錯開,依個另一個課題

例子用丹麥, Kaliningrad, 阿拉斯加好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞