其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike
我做左IT 22年, 未撚聽過香港人叫顯卡, 以前係叫VGA卡, Display卡.
由細到大都聽開顯卡
不過上連登就講返顯示卡 廢事討論變左俾人屌
三人成虎

多人話係蝗語,咁咪係蝗語

當然知佢個名係顯示卡,但係細個會好中意講得快,叫顯卡,大約好似皇家馬德里叫皇馬

大陸唔同,大陸正名真係叫顯卡
大約好似佢地真係譯real madrid 做皇馬咁

佢地又叫皇馬,我地又叫皇馬,久而久之咪俾人屌,要叫皇家馬德里咁

我我地改稱圖形卡以視正聽囉

我上連登會用 顯示卡
反正又唔係唔講得
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反
不過我真係同人講開graphics card,買卡嗰陣都係
或者順口叫display card

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。
唔想俾人話講蝗語就全部講曬英文。

要突登為左唔比人話而用英文,都幾反智。
講講下中文 加句英文嘅人真係好柒

用蝗語就最柒

廿年前電腦雜誌用顯示卡
盲反狗快啲入嚟駁啦 仲有我想買你地出腦場買卡係咪好自豪咁讀:我要graphics card

我同意唔應該盲反

冇針對你 只係有啲人好鐘意屌完人 話人蝗語 然後一句話自己講開graphics 個種優越感係由心發出嚟

我覺得蝗語有待定義。

ON9, 呢D係香港人講慣,
唔通你又屌人用HARDDISK ,要人用硬盤咩
大陸呀?
搞到助聽器變耳機已經睇得出正字撚中文水平根本係有問題
香港人係講display
講其他一定係蝗/比蝗洗左腦

我屌你老母、
你冇嘢係咪啊?
你去問下你老母老豆係咪教你講display。
學你話齋、香港人over50% or above係蝗/俾蝗洗?
中文說法係叫顯卡/顯示卡。
幾時香港人變左係講英文。

我老母老豆真係講DISPLAY喎
大陸仔

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

我指有中文譯法既字。harddisk咪硬碟。
香港人係講display
講其他一定係蝗/比蝗洗左腦

我屌你老母、
你冇嘢係咪啊?
你去問下你老母老豆係咪教你講display。
學你話齋、香港人over50% or above係蝗/俾蝗洗?
中文說法係叫顯卡/顯示卡。
幾時香港人變左係講英文。

我老母老豆真係講DISPLAY喎
大陸仔

以前中學pt 屋村店做野都係叫display / 顯示卡 老闆成日水鳩D人洗機

D書教RAM係隨機XXXX記憶體搞到D阿叔成日搞錯HDD同RAM話記憶體唔夠

係咪叫內存好D呀樓主?
顯示卡記憶體你出世果度係咪顯存?

我同意唔應該盲反

我覺得蝗語有待定義。

大陸呀?

用HARDDISK 做例子真係完勝

硬碟呢?

冇人會咁講
唔信自己行轉高登/黃金
成個問題係究竟d人係排劣,定係排外
根本語言最緊要就係講同聽兩者溝通到,只要做到呢part,理撚得你有幾正宗
當然唔同場合用既語氣都應該唔同,就好似我去寫封信同打呢篇post都唔同
我上面打左三行字已經用左兩次英文,咁我係唔係應該俾文化人批鬥話我中英夾雜?
根本語言最緊要就係講同聽兩者溝通到,只要做到呢part,理撚得你有幾正宗
當然唔同場合用既語氣都應該唔同,就好似我去寫封信同打呢篇post都唔同
我上面打左三行字已經用左兩次英文,咁我係唔係應該俾文化人批鬥話我中英夾雜?

我淨係同講顯示卡/display/graphic/vga card 既人溝通到

我淨係同講顯示卡/display/graphic/vga card 既人溝通到

同理,我淨係同講硬碟/hdd/harddisk既人溝通到

同理,我淨係同講硬碟/hdd/harddisk既人溝通到

我純粹覺得為左避嫌而用英文唔合理,常用自然語當然冇問題。
班連登高登仔最鐘意反主流, 出邊個個都咁講, 佢地懶係獨特咁

香港現時最多人用既字眼比盲反撚話黃金都冇人用

乜hard disk一個字㗎
叫開圖形處理器, 繪圖卡
, Video Card, GPU Card
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞