其實點解顯卡係蝗語?

621 回覆
119 Like 22 Dislike

咁你會唔會叫音卡?

陰道卡住?

Display 卡 叫 顯卡
Sound 卡 叫 音效卡

嗱!你自己都話音效啦,點解又淨係得個顯字呀又!

屌你老尾 最logic講起 假如顯卡係蝗字 咁點解我地唔叫音效卡叫音卡
咁假如顯卡唔係蝗字 咁點解我要叫音效卡係音卡
你都係收一收皮 我係你就深潛啦 以為用紅字就好有說服力?紅色大大粒特別柒

蝗字都不嬲部分簡化,部分唔簡化架,唔係蝗人係唔會明個邏輯

不嬲?可唔可以解釋一下不嬲?如果你知道係不嬲?咁你應該比到答案我

自己查下簡體字點簡化,我唔諗住打出黎窩

我真係唔知 可唔可以簡短少少講解下 我想學下野 明左我咪唔講囉
四大小學雞以為唔係蝗語嘅詞
手機
耳機
顯卡
打的
你地鍾意講顯卡又好、display 卡又好,
我依家淨係想屌柒用紅色大字嗰條仆街。

歡迎!隨便!冇問題!
我淨係知
顯示
音效
網絡

咁你答到我未,弱智仔?

多左一個字好辛苦?
音效卡三個字你又唔嫌辛苦?又唔用簡稱?

同你講野好辛苦 你直頭係邏輯謬誤 你咁既智商都係番蝗國生活啦

人講順唔順口 佢同共匪一樣鐘意「規範法」?

除非你平時講:唔好咁啦
而唔係:冇咁啦
否則冇資格糾正人

btw 點解有人用書面語嘅出現次數嚟同口語比較?

咁音卡又順口過音效卡喎,咁你班人又唔用呢?根本就係大陸用開而你班共諜就玩一步一步滲透破壞正統中文名詞

音卡順口!?
聽起嚟似“陰卡” 搞到好似有“陽卡”存在咁

咁我夠聽起嚟“顯卡”搞到好似有“暗卡”存在咁

光就對暗

顯對暗???

明顯卡?模糊卡?
隔離post 講solid works 都係講顯示卡

顯卡....

香港用詞沒落了
反去飲 西紅杮煲土豆湯先
屌你老母,成班人話顯卡用左十幾年,點解好多做 IT 十幾年嘅,反而聽都未聽過?
成件事跟本好吊詭。

會唔會講顯卡講左十幾年既,跟本唔係講緊電腦用既 display card?

還是佢地唔係住喺地球,佢地十個月時間,等於地球十年?
手機
耳機
顯卡
打的

話左顯卡係架啦
以前不嬲叫開顯示卡,display card
死唔信
手機
耳機
顯卡
打的

手機台
手機
耳機
顯卡
打的

話左顯卡係架啦
死唔信

係咪block撚左我啊弱智仔?人地講一句話係蝗語你就當例子?好撚好笑 連例證都冇 搵人quote比個傻仔睇
手機
耳機
顯卡
打的

話左顯卡係架啦
死唔信

係咪block撚左我啊弱智仔?人地講一句話係蝗語你就當例子?好撚好笑 連例證都冇 搵人quote比個傻仔睇

block又唔駛,我冇你咁小氣!
手機
耳機
顯卡
打的

話左顯卡係架啦
死唔信

block又唔駛,我冇你咁小氣!

咁你答到牛肉丸未
本身喺高登個個都屌顯卡
而家屌顯卡俾人屌返轉頭
本身喺高登個個都屌顯卡
而家屌顯卡俾人屌返轉頭

網絡瘋傳

個search 係應該淨係filter Hong Kong only. 咁先會準.

我諗10幾年前, 你落黃金買野, 你話要買顯卡, d 人會以為你癡線, 講顯卡係等同而家同人講你要買內存一樣咁爆炸.

所有電腦野, 都係用英文term 黎講. 磁碟係直接用Floppy 黎講. 所以, 你如果係講顯卡既話, 你100% 係俾大陸terms 入侵.

- CPU
- Ram
- Video card
- Motherboard

利申: 20年前係黃金做過暑期工

個search 係應該淨係filter Hong Kong only. 咁先會準.

我諗10幾年前, 你落黃金買野, 你話要買顯卡, d 人會以為你癡線, 講顯卡係等同而家同人講你要買內存一樣咁爆炸.

所有電腦野, 都係用英文term 黎講. 磁碟係直接用Floppy 黎講. 所以, 你如果係講顯卡既話, 你100% 係俾大陸terms 入侵.

- CPU
- Ram

整幾多次呢啲圖都無用
佢哋淨係會答你由細到大都係咁講

- CPU
- Ram

Video card係點嚟
明明只係一個簡稱
唔通世衛又要屌,奥運又要屌咩
英文都有簡寫 都唔知拗乜春

- CPU
- Ram

個個年代係無PCM, 無E-zone 個d 電腦雜誌. 電腦亦唔係必須品, 因為都無Internet. 電腦係真係要黎學野, 或者玩PC game 用. 個陣用電腦係學英文既其中一個方式. 因為, 係根本無中文game.

亦因為係呢個完全無中文電腦雜誌, 中文game 既文化下, 全部都係用英文黎講.

- CPU
- Ram

Video card又有咩問題呀......

呢d 係1997 年, 有左Internet 之後, 早期係hkstar.com 網站介紹電腦hardware 既文章.

我記錯左, 其實當年最多人用, 唔係Video card. 而係叫 VGA 卡. 就好似上面圖入面咁講. 你見其他野都係用英文字黎稱呼.

我諗好多人未必知咩叫VGA. VGA 係resolution 640 x 480.

- CPU
- Ram

Video card又有咩問題呀......

問下又唔撚得?中共?
本身喺高登個個都屌顯卡
而家屌顯卡俾人屌返轉頭

仲有批話高登唔會屌,都唔知係咪上錯forum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞