[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXIII

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
想問pomade bayside同firsthand係咪近似?
有無話邊隻hold d或者夏天襟d?
我都有firsthand. 想知下bayside. bayside平少少自從firsthand轉左新裝
最近買左隻bayside pomade, 夏天用好過我本身隻江獸好多,好快乾,啱用手巢多啲,同埋比夠啞色,都幾好hold
兩者比較我之前寫過幾次
詳細可爬返文
簡單咁講兩隻 finish 後的效差唔多
一般用無乜大分別
但如果係極潮濕天氣
fristhand 持久力會好少少
bayside pomade 點都係用梳好啲啦
bayside clay 可能較適合用手摷

而且bayside 都唔係 gel type
唔存在快唔快乾,不能直接同江獸比較
一般 uwb 都係10-15 min 會變 hold
但一梳亦可以 restyle
呢啲係 gel type 做唔到嘅
有冇巴打試左新豬水喇?
啱啱入咗bayside
係咪算難洗
亞洲人頭髮粗和直,再加上片中頭髮長度會令整體頭髮好重身。mm唔夠力托起個volume
UWB 來講算易洗啦
比起新版fh 如何
試左
買哂新舊豬水既噴裝 兩枝都試哂 因為我係第一次用
個噴嘴真係唔太好㩒 有啲唔就手
我頭髮本身又幼又軟就好似bb頭髮咁
而家長15cm左右
我每枝各噴十下上頭
舊豬水順得黎又易梳 吹頭吹到個形
之後落藍江獸 hold到一個晏就

新豬水叫得鹽水 我預會鞋手d同hold得勁d
吹頭嗰陣都hold唔到個形 唔知做乜野咁
同樣落藍江獸 好似無打底就咁梳

下次會用新豬水gel下其他頭睇下會唔會好d
不過我頭髮真係極軟極幼 可能其他粗硬巴打會岩
就好似枝藍豬水咁 難忍味吹到咁誇買枝用下
用左3次都無乜用咁 完全感覺唔到refresh
我純粹勇於嘗試 唔試唔知邊d岩自己 希望幫到巴打
全部係CLK買
一係銀城
我自己用又覺得ok 喎,係有扁向難洗,但我鐘意佢用後唔會太‘立’,但都可以hold 到個頭。我用之前會先打底,再落粉。效果唔錯。個feel 好似Bona Fide texture spray 咁,比較幹身,但唔硬可以finger comb
係咩,我又唔覺。我有時懶打完底唔落野都可以hold 半日。但呢隻猩猩粉感覺hold 得耐d,不過係有用豬水打底計
上幾個留言先答完
Finish 後效果效不多
極潮濕天你 fh 會持久少少

易洗來講
其實隻隻 UWB 分別都唔大
我覺得好多隻易洗嘅
都有好多人覺得難洗
睇你點睇同用咩比較
不過我覺得一邊要佢可抗汗及較抗濕
即係要唔易俾水份影響 hold 力
但又期望佢冲下水就洗掉大半的話
係矛盾嘅
今日上咗頭
感覺暫時都ok
唉,諗緊買firsthand pomade好定mm chrome
兩罐都就用晒,想二揀一
我覺得mm好啲
易洗好多
今日gel到個頭好pomadejai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞