[髮油撚]入黎放低你地用緊隻pomade XXIII

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
而家天氣,紅Morgan's會溶
暫時無見過有 pomade 係水狀…
網上大把片...
放fh summer pomade x2 舊包裝
blumann綠色

每隻都係$100有意tg
睇 the pomp 啲測評片,每條都喺鏡頭前完整梳一次
fh 有冇用過?
兩盒都全新
嗰陣時買咗一盒之後覺得好正之後掃左勁多盒
點知用唔晒
tg : crazyboy1210
仲有多一盒fh summer pomade
有冇新mm review?
銀城個價好吸引 就快忍唔到手
除咗pomadejai有冇其他review
Hold力比舊版好少少,但「了」出嚟嗰陣已經明顯feel到比較硬,無舊版咁creamy嘅感覺。我用brosh打底再用tsb2手摷,會明顯有kick頭髮嘅感覺同埋好乾。
結論就係同舊版差唔多,但hold咗,硬咗同埋難洗咗小小。
如果鍾意好casual,手摷嘅可以試下,同埋要唔介意好容易有fly away。如果鍾意梳到整整齊齊嘅,就用返pomade會比較好
不過講 creamy 的話
未必關新舊版事
舊版都係一批批貨,我用咗好幾年
有買到會 creamy 啲
有時硬啲
據聞因爲材料多天然嘢有關
等如quicksand 有時會偏黃色有時會偏綠色咁解
巴打可唔可以同其他clay/paste類比較下
push
其他clay我暫時淨係用過摩洛哥泥,對比之下用摩洛哥泥嘅時候可以用挑梳梳啲比較高volume嘅髮型而又唔會咁易有fly away同塌,可以梳啲啞色又整齊嘅髮型,而且摩洛哥泥係比較易洗。

但係味道嘅話對我嚟講mm係完勝,同埋摩洛哥泥唔會有「了」出嚟嘅感覺,比較似係推一小塊出嚟嘅感覺,但係手捽開嘅感覺基本上係一樣。
有咩product係快乾?
或者有咩方法令啲product快啲收水?

我發覺我用親咩(骨仔 港獸 明明已經係話夏天用一流)都有個問題就係乾得好慢
有時就會好快乾 變硬 咁就可以hold一日
但大多數時候都係喺乾之前就塌咗 跟住出到街一陣先變硬
唔知係我屋企環境定點 好多時都出門口前唔乾
有冇打底,吹頭全乾,用量夠唔夠
如果用量夠又有打底
試下出門口前同風筒凍風吹一吹個頭
會快d收水
有用豬水打底
用量方面成日都唔知點先為知夠
gel type 秋冬再用吧
就算出門前收乾
出門後都會溶返
咁盛夏用咩好?
clay type / UWB type

不過我手上 gel type 用完都唔諗住再買,冇護髮成份之餘又傷髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞