召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (48)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實真係講feel
就停就踩極力子 上斜就早少少落斜就遲少少
但一波平路或上斜我就唔撚理兩隻腳齊落

利申學緊 比師傅屌過落斜停太早極力子 我自己都feel到成架車突然快左
真心學車係為考車,路面經驗係要實戰累積
其實自己報有冇得分開乙、丙部?
學院分開考就聽得多,街有冇師傅會分開教?
你地呀SIR會唔會成日印住個break?
巴打捉到路加喇
努力練到上腦就得

落斜真係唔好早踩,否則冇咗牽引力反而多咗地心吸力肯定快咗
學車係學操控,同部分道路語言,但唔足以日常同其他司機溝通

所以一定要操車
到考果日都無教曬我考試路線 上堂訓交 成日情緒失控
無得轉?我網上搵逐堂比錢,唔中意咪轉囉
自從拎左p牌我發現棍波原來好渣過自波
屋企人唔比架中馬力我渣要我渣車仔..
我諗緊係咪車仔無乜力搞到我咁諗
想請教各位巴絲
我今日上堂發現咗呢個問題
如果我準備停車
正常係踩brake收慢架車>踩低極力子>手掣空波

我宜家係
踩brake收慢架車>見架車去到5km/h>踩低極力子>架車重慢慢行前

咁當我踩brake收慢後
應該喺咩時機先踩低極力子,先唔會空波滑行?
係咪應該踩極力子同Brake一齊做先唔會空波滑行?
你嘅做法完全冇問題,即使你踩咗極力子,架車仍然有momentum,當然會繼續溜,傳統教落溜大概一個車位係唔會有事
考試基本上除咗塞車都會2波停車,大約12左右踩極力子就差唔多

如果極力子同迫力一齊踩,踩極力子嘅一刻已經係空波,而架車仲有排溜,肥得

謝巴打回覆
諗返我應該有幾次空波滑行咗
但只要係小溜而唔係有排溜就唔算空波滑行吧?

同如果我見到未到白線就踩低咗極力子
想行前返少少而起極力子都係容許?

見宜家學熟咗就想執D細節位
學車空波滑下冇咩所謂,錯下先會識,考試唔好就得
你小溜嘅意思係點樣?一般建議你由踩咗極力子到停定唔好多過一個車位,2波印迫力到架車震再踩極力子就最穩陣
你話起少少極力子就唔好喇,剔硬你
有無人28/6 pass 左 已經令到牌
巴打咁好屋企有架棍仔可以操

棍仔梗係好揸過自動,油門迫力嘅靈敏度一定好過自動波,拖低個波入彎/落斜又安全又唔駛死踩爛踩,上斜前可以預早拖波換取扭力,大斜又可以谷下車頭
呢啲就係傳說中嘅操控感

利申:揸開棍波
謝謝巴打先,受教了

試過踩停咗,望魚眼鏡見車頭未到白線
就起返極力子令架車慢慢行返前
睇黎要改

2波印迫力印到震反而我都有試過
我又好難形容我既小溜係點
不過會之後上堂再掌握睇下點
無啦我渣緊半自 掛住手波 老豆架靚野唔肯借我玩
如果真係逼不得已要向前多少少
轉個一波再起極力子就最穩陣

不過咁 停太遠只會細剔 停車位置不正確
踩/過白線就大剔 唔記得落一波變空波滑行
或者車停定你再起極力子變二波開車都係大剔
自己諗點做安全啲
未到嘅話,睇下差幾遠,如果差唔夠半個車位嘅話唔行好過行,就算行都記得落返1波(考試千祈唔好2波吊極力子,足以致肥)

我自己建議預位未夠準嘅話,可以照收慢架車,仲有位嘅話情願2波千零轉甚至怠速溜過去,見到差唔多就再落迫力極力子停車
新牌仔唔俾靚嘢你玩都正常嘅,話哂都係命根
操好手車,第時再玩
借post想問各位師兄

今日揸車 喱個標示著左 仲會閃下閃下
而部車今日每次起步比油就會chok同震
揸到上70km 又會係咁chok

想問下咩原因 係唔係要拎去車房睇
我問過師傅其實燈位前唔係遠得好離譜就得
你追求白線前個一兩尺可能仲危險
我而家都係求其停就算
望魚眼鏡係見唔到白線
呢個係引擎燈,顧名思義就係引擎有事
就咁睇症狀可能副偈有嘢塞咗,所以行得唔順,穩陣嘅話都係返車房睇睇

(巴打平時有冇做開保養,即係換下偈油、換下火咀之類?)
多謝巴打指教
平時部車都係老豆負責保養
而加自己都要開始學下
想問入啟德碼頭條直路有冇超速拍照機,今日入去開快咗,好驚比人告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞