召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (48)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
簡單講係因為極力子未離開個引擎 你踩左break 格硬整停左個引擎就變成死火
如果你踩多少少極力子 就算唔踩盡 都可以踩break 慢車/停車 到你一放break 佢就會繼續郁
踩盡極力子係要轉波先用

有錯勿屌 請其他ching 指教
係,理論上只有轉波先需要踩盡
當然怕踩得唔夠深就踩盡會安全啲既
只要記住,踩盡後唔轉n波手制就即開車
一定一定印住brake+拎好磨擦點,再慢慢鬆brake開車就ok,留意如果有暗斜就要拎準啲
唔該上面既巴打
後日澤安好緊張
11月甩P, 冇車可以透過咩方法可以操車,無錢買養車。唯由補鐘
補鐘最好
補完可唔可以apply送貨司機嘅工
起馬一年渣車經驗
窮撚邊有車揸 有牌冇車操
我有牌有但冇車
我都係補鐘
我考3點幾 唔洗擔心呀依加啲學校早放 11點幾12點最多校巴
細圈 冇乜死車 順利!
今日澤安pass左,有好多人讓
但差唔多lunch time就有好多大死車係轉角位
聽日掃桿埔10:15 好緊張
首先,要搞清楚踩極力子嘅目的。喺停車嘅時候,踩極力子係為咗令引擎動力脫離車軸,咁架車就唔會死火,所以,即使喺任何波段下要停車,停定前都必須踩極力子
行1波時停車都係依呢個道理操作,只係架車本身太慢你容易有個錯覺用哂極力子同迫力控制,但背後原理其實一樣

起步嘅問題你當然可以咁做,記住入返1波先好起步就得。衝出去(或者跑馬仔)嘅原因係極力子放得太快(再快嘅話會死火),只要慢放極力子就唔會有衝前、chok嘅問題
諗住幾時去攞p
其實除咗搵摩擦點仲可以善用brake 踩慢啲架車就郁慢啲
一星期後
星期四得閒 想去搏下有冇得拎
如果冇就2號去
恭喜你絲打
就快考到懷疑人生
幾時再考? 加油
我第一次肥都極灰
但當再重考重學嘅錢係p牌補鐘錢囉
唔怕
第一次落雨揸車就係今日考牌 好彩細雨
不過其實落少少雨仲好 可以攞正牌揸慢少少
又少左好多行人
咁極力子踩到一半引擎同車軸係岩岩掂到個位?
踩到盡既話,引擎同車軸經分離?
樂活道真心難全部師傅都唔俾學神揸上去 條斜路仲斜過德望嗰條 真心覺得考棍波嘅人一定要考樂活道 之前見過有條友揸住架棍波corolla去到德望停完紅綠燈之後就開唔到車 不斷死火
有無師兄覺得考棍Van大球場上大斜路條路真係好仆街 條路本身陰都算 斜到仆街 學神仲要唔比上山
利申:己Pass
沙田2take pass遇到個好考官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞