召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (48)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
9月頭考油塘 尋晚第一次上堂成個on9咁
都溫左成半個月有多架
係架所以要背足
個個第一個考車都係咁
操操下自然熟
酒店先癲
第一堂?
老實講 則例算易
係呀
希望會好啲啦話緊張唔算 係覺得一下子接收唔切咁多資訊 搞到好亂
唔怕啦 老實講 小弟我以前岩岩學 都雞手鴨腳 又極力子又油門又點點點 完全唔知發生咩事 咩過死車又一隻門既位 但學學下 你掌握到就得 我份人係驚青果隻 以前岩岩學 真係1波唔比油都覺得架車好快 玩唔掂 到後尾揸到 放心啦
想問下棍私上斜起步, 如果好似下面條片(5:07開始睇)咁:

https://www.youtube.com/watch?v=fc61Q_Z4GEs

1. 踩盡clutch入一波, 然後一直踩盡clutch
2. 輕輕俾油, 直至引擎轉數去到2000轉左右, hold住油門
3. 升高clutch至磨擦點, 直至感覺到向前衝嗰吓/車頭微微向上升高, hold住clutch
4. 放手掣, 再俾多少少油同慢慢升高clutch, 架車開始行

想問下, 以上第2個step, 俾少少油等個引擎轉數升高至2000轉, 但架車唔行, 會唔會俾考牌主任剔油門控制不當?

條片所講個上斜起步有冇其他步驟考牌嗰陣唔接受?
我都係咁,多睇考試影片
當然唔會剔,揸私家車斜路和油起步係必須,否則起唔到步,小則死火,大則溜後
除非你玩地板油又唔放手掣搞到死火/燒極力子

斜路起步嘅轉數要睇幾斜,2000係好穩陣架車行得郁嘅數字,玩熟咗嘅話普通斜路大概千幾轉都夠做
多謝巴打解答

嗰個YouTube channel好好用, 好仔細講上斜起步步驟。
真 所以要加油記
唉第一次考油塘
炒曬兩部分
啱啱天光道 肥左 好撚唔開心
唉肥多石
衰黃燈
唉 我八月考棍van都怕肥
btw 我想問van呢 左邊盲點駛唔駛望如果過線?
因為學院sir就話唔駛
但街外師傳就話要
我望左邊總係好唔習慣 比望右邊花左更多時間
怕到時望唔返切前面
踩白線?
cut左先嘅話左盲唔洗望,睇鏡就得
cut右嘅話就要fing埋個頭去睇盲
亞皆老街?肥咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞