召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (48)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實前面綠燈 我當行緊20KM咁去
應該收油等佢慢慢溜過去定係定速咁去?
點樣判斷洗唔洗急煞?
上次學車有次架車過左燈前箭咀後我覺得煞唔切 不過我禁左少少BRAKE
之後衝左黃燈比師傅屌我衝燈唔好慢吞吞係到落BRAKE
跟住另外一次我好似行緊10KM左右又係同一個位
之後我急煞點知個車頭又突撚左出條白線
好難捉摸
同埋我考油塘
上山線返黎鯉魚門道個盞燈綠燈時間好長 我好撚淆
有冇咩方法易睇D
正常係定速過燈位

你可以試下留意多啲路面狀況,從而判斷個燈位幾時轉燈。

當你係老遠個時第一眼望到盞燈已經綠,有心理準備會轉黃。相反如果見個時紅燈,行行下轉綠燈,代表盞燈短時間唔會轉黃,咁定油駛過。

你亦都可以睇下等過馬路啲人,同其他路口紅綠燈啲車。如果已經好多人等過馬路,車都都十架八架
啫係代表你個盞燈都綠燈咗一段時間,有機會轉黃

多啲留意其他道路使用者,觀察多啲路面資訊,對考車有幫助
25堂全部實習?定有d理論筆試堂
連學牌+路票+考試車租?
多謝巴打覆
真係冇諗過留意多唔多車/人係條路 下堂試下
之前睇祖哥講話架車應該係定速咁樣過(唔洗突然比大油去)
上面位巴打講得好啱,如果見到支燈老遠都緣緊就有心理準備要停車
最緊要考慮你停車果陣個車頭會唔會過左條白線
之前我師傅講過架車過左最接近路口果個箭咀基本上可以去埋
仲有一點好重要就係要時刻望鏡
假設如果你急停前,記得要望倒後鏡,望下後面有無車
因為好多人會衝燈尾,覺得你會衝黃燈就會跟埋一齊衝
澤安retake路試
之前個師傅唔教野 各位巴絲們有冇棍貨師傅介紹
均速行就夠,千祈唔好大油衝,考試輸硬

你喺燈前嘅箭嘴做決定其實正確,大約行緊2Xkm/h時,如果到燈前遠啲嘅箭嘴轉黃燈當然停車,因為停得切;如果已經到最近燈嘅箭嘴先轉黃就均速過,因為未必停得切,第一有機會停過界(肥得),第二停得太急有機會影響後車,導致意外。決定得過就唔好踩迫力

你兩次經驗嘅分別就係車速:
當行緊20時,上文提咗,均速過係比較好嘅做法;
但當行緊10時,車速實在太慢,既然均速過唔切就要停。但要喺箭嘴上就做好決定停車,咁由箭嘴到白界前就有足夠距離停車,無需急煞

希望幫到手

呢段大直路一般會踩到40+,燈位前務必收油
如果依家有電單車學牌
可唔可以唔考筆試報埋2號牌架?
筆試係咪考前2 3日溫就得
Yes,最緊要練熟啲題目,download筆試無難度嗰啲app,做到識哂就考得
係 因為考左一次筆試 已經當你係熟曬交通規則(的士筆試另計) 所以你考咩車 考左第一次之後就唔洗再考
我見2牌乙部考試 8月就有
報左先搵師傅?
test
過死車可唔可以過隔離線甚至雙白線
上網睇話唔好 但係師傅話有啲位唔過就會同架車太貼
我個師傅有叫我咁做,收油望鏡打燈擰頭望,確定對面無車就擲線出,有車就等佢過左先
師傅教當左A柱到雪榚筒回兩圈左軚,然後左鏡一過雪糕筒再回多一圈左軚,最後見到左鏡拉直車時扭返一圈右軚停車。

不過我上月考個時,泊入位時三個英文字好淺色,完全睇唔到隻字,要睇左後角個雪榚筒
有無Tg
想請教各位巴絲
我今日上堂發現咗呢個問題
如果我準備停車
正常係踩brake收慢架車>踩低極力子>手掣空波

我宜家係
踩brake收慢架車>見架車去到5km/h>踩低極力子>架車重慢慢行前

咁當我踩brake收慢後
應該喺咩時機先踩低極力子,先唔會空波滑行?
係咪應該踩極力子同Brake一齊做先唔會空波滑行?
我係同時踩極力子+brake dup停架車

利申學緊棍van
你嘅做法完全冇問題,即使你踩咗極力子,架車仍然有momentum,當然會繼續溜,傳統教落溜大概一個車位係唔會有事
考試基本上除咗塞車都會2波停車,大約12左右踩極力子就差唔多

如果極力子同迫力一齊踩,踩極力子嘅一刻已經係空波,而架車仲有排溜,肥得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞