召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (48)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
咁我去其他學車公司格下價先...
學得黎的話..棍VAN一定唔會後悔
而家的士都自動波喇,連van仔都走唔甩
今時今日香港地如果唔係為搵食而仍然堅持揸棍仔嘅幾乎肯定對做人(起碼揸車)都有返啲要求,或者好鍾意揸車
理論上係:
第一,睇位易咗;第二,因為引擎扭力大咗,起步同吊極力子冇咁易死火

當然,考車嚟講操控只係一部份,安全先係最重要
阿sir就係覺得我望鐘唔夠多,下次一定做俾佢睇到我啲安全感

一日唔揸,一日嘅路面經驗都係0
分分鐘隔耐咗唔揸仲更加生疏

學開棍波跳上架自動波一定識操作,但路面經驗先最重要,學棍補自動波嘅話就係補路面經驗
望鐘定望鏡?

認真,謹記望鏡望盲,百利而無一害
望鏡,係咁望鏡,佢都剔我望鏡不足...
我都係沙田呀巴打 我個阿Sir姓李 中規中矩 但起碼唔會亂咁鬧人
棍van調頭同泊位成日一回軚隻腳就鬆左搞到架車去得勁快 特別係掉頭第2手向後個陣
點算
仲有兩個禮拜考
望還望,要望得適合
扭軚前望鏡,望埋盲,望盲時要shoulder check
停車前左右鏡望齊哂,路況ok先好停
行緊車時大概10秒望一次都足夠

如果自問做足哂,只能夠話一個剔係基本消費,兩個或以上係唔好彩或者唔夠誇
攞咗摩擦點,踩返低些少極力子先放手掣,起步就唔會快
之後因為架車已經行緊,謹記要慢就係踩極力子
仍然係咁嘅話就要留意姿勢
唔使驚,我考河畔個時死車多過學個陣,而且仲落大雨鏡都睇唔清。當時我一心做齊野(打燈望鏡盲點)而且遇到好人對頭車停低等我龜速過佢,最後pass
3波唔係必須?
隻腳好唔定 其實吊個緊腳踭掂地係咪好控制啲
唉而家唯有學密啲
我今日考真係全程前面都有車,真係轉唔到3
我唯有好短距離都轉個2波,轉完溜左陣就轉返1波停車,所以考個陣都好驚無機會轉3而肥
希望聽日唔好咁大雨
得一次落雨出街經驗
學院定私人?

學院既話,部車condition好好,極力子好明顯,所以部車對吊岩極力子同定既要求唔高

我建議搵出面d cfu補返幾堂,部車越舊越殘,對你訓練越有幫助

我就搵左部牛肺車練,明明係駕院揸得ok,但對住部牛肺車可以講係投晒降,用左成半個鐘先吊岩唔chok唔震

自此我對極力子有新既理解,未試過fail泊位同三手軚
我淨係痴車尾
有次唔記得左痴p牌
感覺上比痴p冇比人推得咁緊要
同埋切線好容易 有位 打燈直入 冇人篤油蝦你
自己考到牌日日揸 真心鐘意車
又唔怕揸快 好似誘惑緊我唔好痴p牌出街😂
有個有關>1 波停車既問題唔明
停車要踩brake同極力子先唔會死火
咁一波既時候就可以用極力子同break控住架車
>1 波既時候用break踩停,極力子係咪都要踩曬?
踩曬既話,假設唔係停曬車要拉手製空波,停一下望一望就走既話
咁起步果下應該係放極力子到磨擦點再放break?
咁樣會唔會衝出去?定無比油唔會太快
sorry for 1999
記得45度
1波停車唔一定要踩盡極力子,只要踩到磨擦點+brake已經可以停,當然驚拎唔準就可踩落少少都得
當你唔轉空波再開車,就要踩住brake,極力子去返磨擦點,之後慢慢鬆brake就可以,唔會彈前
大圈定細圈?
我星期三考, 放學時間
驚多死車
姐係踩到磨擦點就已經唔會死火?
只有停車開車轉波先要踩盡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞