『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
要啦...但而家有冇詳細資料可以整到先?
其實上個post好似話收集緊
但我有啲忙跟唔到
自己柒完比人屌就屌笑人認真
去選特首啦你
升官一定快撚過林奠
我之前老母有填,但父親果part直頭寫long time haven't keep in touch, maybe he is dead.
照批
岩岩申請完 如有需要可以cap圖比大家參考
我個case應該係最大路 對上一本十年前既小朋友相
呢家其實簡化左個副簽步驟 唔洗再簽落證件相到 叫個副簽人填份form+副簽人passport photo個頁既copy
呢個我哋都知,
有啲人First Passport連副眾都唔駛,
依家想知條界係點分。
洗唔洗整個新版流程GUIDE
要啦...但而家有冇詳細資料可以整到先?
岩岩申請完 如有需要可以cap圖比大家參考
我個case應該係最大路 對上一本十年前既小朋友相
呢家其實簡化左個副簽步驟 唔洗再簽落證件相到 叫個副簽人填份form+副簽人passport photo個頁既copy
呢個我哋都知,
有啲人First Passport連副都唔駛,
依家想知條界係點分。

幫緊屋企人renew, 但住址證明果part要既文件 佢地有 但得中文係咪要拎去translate, 定其實銀行信都得?另外,有個屋企人岩岩先出黎做野 又冇稅單 又冇學校信
兩年前自己係用銀行信renew都得
銀行信有冇佢英文名
開始
https://www.gov.uk/apply-renew-passport

同舊時基本一樣
https://www.passport.service.gov.uk/apply/how-to-apply

新系統
https://www.passport.service.gov.uk/photo/choose-photo-method

下面係入CODE 比HMPO直接從影相機攞相
Check if your printed photos have a photo code – you’ll need to enter this code to retrieve your photo.

The photo code is a new service and may not be available yet from photo booths or shops in your area.

輸入相片CODE (如有)

相片要求
要求同之前一樣

Your photo must be:
1. in colour
2. unaltered by computer software
3. a jpg or jpeg file
4. at least 50KB and no more than 10MB

相片上傳要求:
1. 彩色
2. 不經任何修改
3. 檔案格式 : .jpg / .jpeg
4. 檔案大小 : 大於 50KB 但小於 10MB

錯誤示範
屌張相
之前一直的唔心去整
因為問親老母我有冇申請佢都話唔記得
決定偷偷地去搵出世紙去影印 聽日去影相
搵埋朋友counter sign 希望搞得掂
認真唔洗出去影相 自己用手機正正常常有光源upload都收貨
有冇林奠正面相
過唔到新系統
中身份證大法?
咁求其架咩

而家係諗住搵咩人countersign

系統會話比你知得唔得

錯誤示範
侵侵
試過日本搭樂桃返香港
個地勤都要睇我本bno+身份證
我知當年一定要申請入籍BDTC,之後先可以申請BNO,我想問入境事務處會唔會仲有得查返97前入籍BDTC嘅申請紀錄同結果??

因為有位年紀大嘅親戚係八幾年隻身由上面落嚟香港,咁我就見到佢本簽證身份書係有"註銷cancelled"嘅字樣,但佢話自己唔記得有冇申請歸化英籍,甚至係BNO…
好 咁聽日番工影印左d文件先
BDTC紀錄好似搬返晒去英國(有錯求巴打指正)
佢有可能只係DI轉咗CI,
歸化咗BDTC會有張Certificate,睇下有冇,
唔係真係唯有比次錢申請一次就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞