『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
shhhhhh
係咪真係人多先咁耐
我唔想催佢地,因為我成功機會好撚低
我16年已經有續返BNO嘅念頭
真正的起心肝係上年6月尾用廁板去歐洲玩撞板後決定返香港續
7月中收到BNO好開心
我認係之前係幾港豬
你睇兩日就爆咗半個Post就知
前幾個Post一日都唔知有冇一頁
你成功機會點低法先
[
以前買野填中國配999077會領野
但始於唔係官方碼
俾人騎劫左都冇計
老豆老母冇搞過 身份證大法都唔得
淨係搵左個英國退休警官幫手countersigned
舊年10月唔覺意搵到屋企人死都唔肯講出口嘅BNO已經即刻決定要續
要開曬波先肯去補領返張結婚證書
所以我喺極度憎恨支毒

countersign度咗兩個月計結果原來最frd個批人其中一個有BNO
應該會嚴好多
嚴唔嚴喺hmpo嘅事
搞到呢度malfunction先係最大問題
你身份證過咗(06-97)?
點撞版法?
中國定義係2000年
97年98年已經有人用緊999077
postcode個到算啦好嗎?
咪又係check-in嗰陣比人當咗正宗支那護照仲要係英國嘅機場(唔係倫敦)
問點解唔洗簽證,講完This is a Hong Kong passport and it doesn't need a visa等個地勤打完電話問完Supervisor先放我哋走,好彩時間唔太趕。

去到德國入境個IO,睇IO好似當我本廁板係珍奇異獸咁由頭睇到尾,都睇咗陣先放行,同行個BC fd幾秒就出咗去等我哋。
完咗嗰程德國之旅返到英國立即上嚟追Post睇Doc
其實幾年前已經知呢度有薪火Post不過未續
睇完Doc就係英國做咗網上申請(但係嗰期就嚟返香港放假所以揀咗香港申請)
即刻印咗張Declaration Form出嚟問隔籬房個BC fd做副簽
返到香港就集齊啲文件寄(仲去咗差館報失後來發現睇漏Doc話非刑事唔洗
三個星期都冇就收到BNO
上年8月去日本破咗個靚處
自己都曾經有一段時間覺得本CNO好多免簽所以冇理到本BNO
但係又唔知點解喺14年嗰陣有續返本BNO個諗法
結果1個月後就有佔鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞