『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
想問父母出世紙係一定要比? 就咁比結婚證明得唔得?
因為媽媽係泰國人無出世紙 我老豆個張打算去補領
我只係上網search到舊登 d post, 想問詳細既身份證大法係邊睇?
係呀
DOC
我都有一本01 年簽06 年過期
嗰時唔見左身份證
去入境處補領俾埋BNO 個職員睇先話我個BNO 過左期
但可以去英國領事館免費續期
利申:2016 年已續BNO
香港ZIP CODE 係999077
仲有人唔知?
呢排推得好快
置頂Google Doc
用「身份證」3個字搵
唔係 填00000就得
依家新系統好難續?
利申:上年續左
一向填開999077(代表整個香港)
唔係會有問題掛
00000 都唔係ZIP CODE黎喎
唔知
格式唔同左其實就方便左既
係批唔批,或批得快唔快就唔知
網上填呢兩個都過唔到
999077係中國境內郵政編碼
你填英國HMPO申請表點解要用中國境內郵政編碼?
維基都寫o左:
“在實際操作中,從國外寄香港的國際郵件,只需要在信封上的詳細地址最後一行寫上英文「HONG KONG」即可,無需寫上郵政編碼。”
因為online 填有呢項
好多時唔填會出問題
國家同城市要填
Hong Kong
先對應到999077
所以咪填全零囉
我真係唔知喎
香港一直都係無zip code,平時網購都係就咁打00000就得

2000年郵政署先考慮在香港引進郵政編碼系統,唔該唔好鳩up當秘笈

https://www.legco.gov.hk/yr99-00/chinese/panels/es/papers/a1885c01.pdf
Kwangtung都算, 仲要填China __ 改不了吃 __
平時去美國租車都係認999077
00000未必認你

https://www.google.com/amp/s/hk.answers.yahoo.com/amp/qna/20080822000051KK01344
其實填左999077唔會reject 掛
同埋999077 一定要將香港當國家先用到
點解我都唔知,經常出差既經驗黎
999077唔係中國郵篇國家選支那即fail
你係咪揀左英國本土申請?
唔得呀 唔信你試吓
交完相之後佢問你有冇改過名
揀改過名揀國家同城市
兩個都填Hong Kong之後就要填Postcode
但填咩全零 999077 唔填都過唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞