『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
條友直頭唔識英文
hmpo係話話唔收過膠嘅正本
除非發出機構本身已經將份正本過膠
btw不嬲身份證都係雙面彩色影印寄過去
冇可能會要寄正本
原來有本大個少少既係咪bb果本就無用
唔該哂巴打
成功申請後會入黎分享
舊個本係1993年後由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO是但一個department issue?
唔係嘅話應該會俾人分做first passport㗎喎
其實政府文件真係唔應該過膠,不過我張出世紙喺我好細個嗰陣畀屋企人拎咗去過膠好彩晨早續翻
所以我係上個post都只係輕輕講咗唔識最後5個words問題唔大
咁都仲唔明真係要重讀雞腸㗎
而家補領嗰陣會有人提你唔可以過膠
leave name
續 bno 又好 cno 又好,不嬲都係用最新嗰本續
點搞就睇 doc 啦
lm
與其打字,不如用Memes
sor 唔慣用圖
歡迎Copy & Paste劣作
話說近排真係多左勁多人續
身邊唔少人已經遞左申請/週圍問人點續
我都推左幾條友續
我都有好幾個朋友續返
一單香港難民足以證明BNO廢極都有價值係度
想問吓有冇用新系統申請嘅朋友
你地postcode填乜
我朋友申請
佢填N/A,全零同埋唔填都過唔到
啱先試咗試
無改過名就直去填family資料
改過名嘅要填postcode
但填咩都過唔到
未試過用新系統

唔知有冇用

知唔知邊個網,有最新passport人數睇呀?
冇得即刻睇最近數字,每次都係過完年都係靠巴打send FOI request去睇上一年個完整數字,睇2020年頭啦。我期待緊上返廿萬。
輕輕一推 過左一星期 希望唔好email比我 彈番轉頭
我個BNO 係96年簽比我,01年過左期
寫住簽發部門係"Passport Office Hong Kong"
係唔係代表係HMPO比我?
唔當
Lm
想問吓有冇用新系統申請嘅朋友
你地postcode填乜
我朋友申請
佢填N/A,全零同埋唔填都過唔到
乜鳩都唔填
都唔得呀
朋友留咗feedback希望佢快啲整好
叫佢順手反映埋佢個Online Identify Confirmation系統
一樣係Post Code問題,迫人印Form出嚟

我幫另一個Friend做副簽
而家又再次面對Postcode個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞