『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
我過左11日都未有
HMPO 係味好忙
最後生既嗰批bno 都要大學畢業了
準備拎bno passport 去3 個地方
講起莫名其妙一陣心酸
香港嘅黃金年代aka英治時期咁就過咗廿幾年
呢幾年香港仲剩返啲咩
我續返bno之後,都特登借去旅行,打卡放上fb,希望幫到啲識左兩年以上又想續返既朋友
通常呢D情況都係建議問返老師/Professor級數既人
其實唔計工種,可以幫你副簽既國籍條Range都好闊
英國+EU+Commonwealth+美國已經82個國家既國民可以幫你簽
其實好多時只係你唔知,香港人真係好多人有外國護照
通常建議問法都係「你平時用咩護照去旅行」
咁樣問比較中性D

講開又講,搵人/幫人副簽真係一個幾好既同好耐冇見既舊同學開話題既機會黎
999077係中國郵政, 香港個CODE , 唔係國際CODE
你用左英國本土果LINK
唔使叫啦
佢睇到送終啲新聞,再睇埋本BNO嘅設計,佢已經心動想renew
呢個係中國柒姐
成日玩中國香港
出到去人地唔認你
你仲硬膠膠認自己係中國
999077 有中國字眼會彈
因為空運 海運既例都差好遠
保險公司好多都割開中國同香港黎計
係美國你仲用中國香港係有機會租唔到車
你咪繼續留係香港話自己係中國既一部份囉
依家係出面唔認你
久不久都入一入嚟睇吓會唔會多咗人續
身邊都有朋友開始搵我副簽
我三年前續期個陣,都幫我朋友副簽續番,寄埋去 HMPO , 兩個禮拜內都就 ship 番嚟,好快手。個陣都同佢講好快啲續番,唔係遲啲你想續都麻煩。

個磨沙套邊到買
差唔多去到一半post
商務有,唔洗廿蚊個
我早你一日issue 但係佢比舊版我
冇架喇 一日中共唔倒台 一日香港都冇運行
好恐怖 一日廿幾頁 睇左續期post 年幾 未試過追呢個post 要追得咁大力
黎緊薛巴有排忙

薛巴加油
我4月頭用舊system幫老豆續
18/4HMPO收到,到而家都係being processed
佢唔見左本護照
我寄左之前佢仲有keep 住197x年發出嘅黑皮passport 以証明有過British passport
但國籍好似寫citizens of UK?

仲要等幾耐
問親HMPO都話申請冇服務承諾幾時之內會出新passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞