『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
不過佢有個問題係出唔到張countersign form
新system整埋張相去張form到
就咁print出黎畀人填
我都中左伏 搵唔到副簽FORM 點算
唔怪得你無countersign張form
原來你揀咗上面
我唔知 BRITISH CONSULATE HONG KONG 就係個AUTHORITY
請填 contact form 聯絡 hmpo

我只係諴實講返原因同埋副簽人檢查過正本,亦表示passport office要求的話願意後補certified true copy。
唔鼓勵大家學我,都係跟正常方法穩陣
一記起個簽名咁樣我即刻試下個申請程序
其實係呢刻嚟講錢事少 要交嘅文件多同複雜事大
但今次只需要HKID card copy, 舊護照,地址,upload相同埋香港護照全份彩色copy
不幸中大幸因為唔使再煩屋企人資料

副簽個到未知 但我諗唔需要
因為我今年年頭先攞到本bno
個樣唔會變得去邊啦
填左等REPLY, 唔該巴打
係囉 今次是咪gg
中同一個伏, 我SEND 左ENQUIRY 比HMPO
已改新系統

一切已HMPO比你既要求為準

搵唔到應該姐係冇...你唔駛填
我發現同樓上巴打中同一個伏, 個AUTHORITY ISSUE PASSPORT 填錯左
岩岩睇到啦

原來你地揀錯左
過左期勁耐個D (過10年)

九成九要比countersign....冇既話可能係你地揀issuing authority個到揀錯左
未試過咁混亂好有走難feel
題外話一問
依加BNO果種燙金易唔易甩?怕裸跑出事
同埋透明果種護照套邊道有得買?見親都係花花圖案/卡通
我岩岩都send左,好on9
錯auth仲錯埋postcode,on99打左518000,九唔搭八
岩岩renew完
收到兩份郵件
一本新bno 另一份係申請時提供的信

但就無舊個本
點算
我指舊個本bno
大後日飛
log-on有

條友放山埃放到呢
自己覺得比人搵笨就叫人去揀UKPA/UKPS/IPS/HMPO
啲人信左佢比HMPO話漏文件真係比佢害死
依家續領潮仲要補交文件,一來一回真係隨時8個星期
到時真係多謝謝佢
你想要咩Memes
咁當跌錢消災,收到新BNO後、核對完資料後記得用黑筆簽名,唔好再搞錯喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞