『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike

BBC有講
好撚矛盾 本身想試UK/EU 但今次係去Exchange 如果被人問三問四實被人屌
我下個月應該都有機會試
暫時係咁囉。

遲吓唔知會唔會玩9到連國籍都唔俾退。
走資截唔到,唯有截人。
暫時仲係易,遲吓脫咗歐就無人知。

對於香港人嚟講,要徹底退出中國籍,話之佢肯雅定瓦努阿圖護照,照殺。
支那一向想點就點,好多野國際認但支那唔認都無辨法,just like BNO
桂生佢好明顯有嘢俾蝗威脅先扮死狗認罪。

我覺得瑞典領事保護太弱雞啫,有乜春理由個前瑞典大使可以幫蝗私下約桂女面談,好明顯不吃人間煙火,連行走江湖技倆都無。
有。脫支後,要去人事登記處換身份證。

三粒星無咗。 永久居留權保留,除非日後連續36個月不在香港。
應該可以退。

國籍變更申請表只詢問英國公民護照是否經居英權辦法獲得,從來無問葡國護照是否經澳門取得。

照道理攞住葡國護照係香港申請國籍變更係做到。
YES

通常只有居英權申請本人先有otherwise by descent status,其配偶及未成年子女都同屬by descent,尤其依家廿幾三十歲批後生仔女傳承父母國籍,好少係otherwise by descent。除非佢本人係英國本土出世另計。
政棍唔係浪得虛名
攞咗泰國護照未?
https://udn.com/news/story/7331/3837655
公民黨議員郭榮鏗稱,歐盟、美國、德國、日本和澳洲領事代表均主動向他提及修例問題和表達關注,詢問港府將修例草案「直上大會」的原因。不少西方國家領事向他表示,正進一步向當地外交部尋求指示,考慮下一步行動,包括是否發出外交照會,或改變與香港的雙邊關係等。

真係留名日本取消特區護照免簽
BNO個免簽都係靠當年英國政府直接同日本傾返黎
https://www.mofa.go.jp/mofaj/gaiko/treaty/pdfs/A-H1617-213.pdf
應該連帶受影響機會相對比較低
BNO
快撚d 取消廁版免簽
真係CNO落閘BNO唔落嘅話
呢度肯定會畀大量伸手黨就咁喺度問都推爆40版都似
BNO喺英國入境係咪要排非UK/ EU?
如果日本取消特區免簽佢都有啲損失,話晒香港內去日本次數幾乎仲多過落旺角
爬下文啦⋯⋯LHR/LGW 官網寫明架
痴撚線... 上個月18號received 去到依家都仲排緊隊
唔撚得都退番比特衰黎呀屌
lm,先
少左香港人去
其實好細問題,個List都係recommended,
工種唔同好過國籍唔同,只要有份正職90%都批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞