『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
因為11歲拎兒童證,1994+11=2005
多謝你
我諗都係得我一個咁蠢
94年2月出世
聽老母講好似果陣滿12歲先去整身份證
唉 d仆街有bno好心就好好珍惜啦你老母個閪
又唔撚續又嘈生哂,明唔明好似我依d 人既心情 連極微機會都要去上
見到就爆
就覺得自己好好彩早年幾續左
人總有唔清醒做錯決定時,正如我早排用新系統續BNO一樣,當時系統叫我輸入聯絡email address同home phone號碼,我就真係打屋企固網號碼,到填完資料visa俾埋錢,至心諗 "咦?咁DHL送BNO黎,點send SMS俾我?而我屋企朝八晚九都冇人,點接聽固網來電?"... 但系統又冇得改電話號碼,所以我到而家仲頭痕緊,惟有每日keep住check email..
多謝你安慰我
我記得DHL有email通知
我個時有改攞Passport嘅地址
我諗電話都應該有得轉
希望你個本快啲到手
大不了比人叫簽過啫我估
整完續既手續就寄左去英國old hall street,但唔知做咩速遞公司話地址唔岩送唔到
寄出到收到3星期得唔得?
其實好難
因為都係靠呢張嘢嚟filter out支那出世又未去過台灣嘅人唔畀佢哋上機
(groundstaff見到支那出世嘅話會要求嗰個人show第一次去台灣嗰陣嘅入台証)
所以如果要取消嘅話會變大家都要簽證嗰陣嘅可能性會大好多
最新數字 hmpo收到一刻+8weeks
已經簽咗落本護照到
成千蚊無了
香港嘅藍色原子筆文化害人不淺
其實我大半個月前續BNO開始就已經開始睇度連登post,知道應該問題不大,所以都唔太擔心,反正唔係急用,慢慢等吓。
父母離左婚需要比埋離婚份野嗎?
一次過忽然多咗咁多人續
可能又會有人中大獎
well節哀
巴打續bno 時有無發生呢個問題

由於本證過左期14年 個網要我提供出世紙等等重要證明正本

但啲正本係父母個保險箱到 阿媽唔放心我將啲咁重要文書寄出去
醒唔起可以申請 不過都要叫兩老申請多張結婚證書比我
一言警醒洛克人
5月10號 英國o個邊排緊隊,但今日28號仲排緊。 足足排左18日
有無兄弟要排咁耐?
因上個月幫老婆整續期,排左5日就開始印
填資料到, 問屋企人有無UK PASSPORT.
如果有BNO 但係過左期洗唔洗填?
冇經德國?
最好有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞