『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
唔該巴打
下次會再睇清楚
我10號join 到宜家仲未有
諗下好啦
鬼叫你哋個個依家迫埋一齊續咩
依家真係隨時起碼要等返4-5個星期先收到新護照
睇咗doc就唔會問呢條問題啦
你expect連登巴打會俾同doc唔同嘅答案?
去郵局寄掛號咪得囉 做咩攪到咁複雜
郵局寄 4日已經收到
聯邦契弟搵件魷魚幫你親自運送,保證第二朝一早一定送唔到
咁嘅情況我都係取消留名算
大獲 我影到勁鳩
以為用hardcopy果啲
個頭放到勁大
其實我續BNO,寄文件過英國時都曾經於DHL、Speedpost、空郵掛號之間考慮,但諗到咁大個人冇用過DHL,唔熟就無謂搵咁重要文件較飛,Speedpost同空郵掛號都係郵局服務,覺得只係速度分別,以往使用經驗平均相差兩三個工作天,當時又唔趕用BNO,所以最後都係選擇最大路空郵掛號,好似都係三日就去到目的地簽收..
唔緊要啦,十年後影過張靚d,再唔係今次呢本唔要,當damage俾多千鬆d蚊補領過另一本囉!
上2個post有巴打用e-express 寄失左

個位巴打唔知而家點
我好似23/5 join queue,耐心等候中...
仲可以刷BC
我仲要好大個黑眼圈 妝都未化好仲要返緊工搵同事求其影攞黎衰
我申請續領前黎呢度爬文都睇到,好似trace唔到已簽收,而家人都唔見埋,所以當時已經同自己講:我打死都唔用e-express!
印象中仲好似有個勇士寄平郵過去,又係話冇晒回音,唔知佢而家點..
咁你應該係新系統,有叫你寄hardcopy證件相俾佢咩?還是你以為同舊系統一樣,有理冇理寄左先?
俾多千零蚊做多次幸運大抽獎,頭獎係獲得BC一本,抵啦!
算啦 護照相認得到係你本人就夠架喇
一年有幾多人會睇到你護照張相呀?
我見我妹妹話佢寄左相 以為都要
自己又on9無睇清楚 唉做小小野都咁柒
同行朋友同屋企人會睇到
自己睇到都唔開胃
你睇完doc仲想試咪俾錢去試囉,衰左唔會捉你勞改架
我申請時已經新系統,但當時未知自己upload相,以為仲係寄兩張hardcopy過去,所以on99特登俾幾十蚊影證件相,拎到返屋企開電腦準備網上申請,去到佢叫我upload相,話會正式於Passport內使用,好大疑惑,心諗搞乜9?我係咪去錯網址? 即時Google關於新系統證件相話題,至搞清楚原來冇錯,新系統唔再需要寄相..
補充:所以我upload上系統張softcopy就係即時用手機影張hardcopy證件相,幾咁轉折!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞