『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
應該係94年7月出世
anyway都有可能佢當時係拎CNO呢?
啱啱老婆收到DHL sms, 話有份件倫敦寄過黎(LONDON - HEATHROW - HAYES - UK),係咪應該係本護照了?一直以為會響利浦寄過黎
係英國既話 DHL既件都會送到LHR到處理先
之後中轉到德國 最後先送到嚟香港

至於個件入面係咪passport 唔肯定
以往舊系統會有兩件空郵送到香港既
通常另一件都係要等一等先有sms
佢05年7月攞CNO囉
唔該晒
my case:

文件:有sms
護照:無端端直接出現係門口

想問下入英國境用BNO定HKSAR好?
前兩年去過一次就用HKSAR
但今年續左BNO所以有得用
連燈仔嗌得聽咩?
如果收齊晒老婆同自己本新passport, 都會響度 share 下用左咩文件交比英國
咁都仲要問
有BNO做乜用HKSAR?
因為之前用HKSAR入境
關員冇咩問題問
驚今次轉用BNO會有特別野問
光明正大,唔怕人問
書面唔承認但事實上個個都咁做
但怕無父母出世紙續BNO
準備拎啊 整緊
泰國好似唔可以雙重國籍喎,你有BNO會唔會出事
書面唔承認但事實上個個都咁做
但怕無父母出世紙續BNO

父母喺香港出世的話, 就可以去死生註冊處查冊攞核證副本.
盛惠280HKD一張.
仲有, 只要提供到所需資料, 唔理申請查冊方跟被查冊者有冇關係, 任何人可以查冊其他人的出世紙. 例如只要知道樓主的ID no, 出世日期同樓主2老的姓名, 我都可以去生死註冊處填form俾280蚊去攞樓主張出世紙核證副本.
之前有冇用廁板入過台?
我估係因為外國passport holder揸單程機票去香港既原因。未能confirm visa status可能只係統稱,佢應該係想pass你去櫃檯靠人手check多次你既hkid card
咁多位巴絲打 我衰白痴
一開始用藍筆簽完名先攞張紙睇要用黑筆簽
我再無腦啲用黑筆簽多一次
真係想喊 好嬲自己咁鬼白痴
本passport一次都無用過

想問下複筆係咪無得救 要再申請一次?

真係好蠢呀
你的資料幾多號到英國?!
好似6 號左右。btw 頭先月我老婆收到DHL sms 了我自己個application 就未有
巴絲打們正皮完 笑完我
可唔可以比個答覆
唔該哂你地
有無人續領話有機會要到最接近既領事館做interview?如果真係要,點去?
點解會知我94咁勁
岩岩send 咗email去問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞