『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
我口痕伸手問吓,喺新系統入面續passport,係咪同舊系統一樣?都係寄舊BNO, 未過期嘅廁板(如有)同埋相及地址證明,ID copy 呢?
你都伸手你覺得佢用咩證明你有香港居留權先。
巴打快啲帶埋老母走 呢度唔問得嘢㗎!!!
去係唔會睇你身份證

番個時就睇個地勤,我淨係試過俾人問係咪係香港住啫

真係唔見左身份證就最多淨係指住句observation話係pr(但係留意番本身句野係寫係有香港身份證XXX所以有居留權)
,同埋打1868講定唔見身份證,到時地勤真係打電話問都簡單啲
去日本試過比IO問拎香港身分證黎睇

日本地勤都問過
唔係話唔捨得洗錢去check同拎副本
最好當然都係搵得返啦有咩事起上黎都用得到嘛
我老母仲話再唔係試下返公司問下人事部睇下自己個profile有冇keep到副本
唔好咁啦,我真係囗痕問。因為話個system 轉,只係想知其實係咪主要針對first application.
冇屌你喎,你唔比身份證佢點知你有香港居留權,
Post 36尾咪有條友比HMPO追身份證
頂,掛住地勤唔記得左immd
Don’t worry. 我老母走咗啦,佢哋點樣鞭屍都唔會返生。
?

你quote錯左人?
what
不過可以淨用bno入境嘅
Sorry. 係我寫野到一舊舊。我意思係,新系統係咪都係俾之前嗰堆個人資料:hkid 住址證明 舊BNO 相片 未到期廁板(如有)
所以你就走出去公海問埋啲Doc有嘅嘢?
你覺得你老母係公海就安全?
好衰呀你
個online support 永遠都BUSY 試下佢個enquiry form work唔work先
舊系統check個status都咁麻煩
大L鑊 要填老母資料同出世紙正本
洗唔洗整個新版流程GUIDE
突發 新系統連證件相同身份證都唔洗
但係佢地獲獲用老seafood態度叫人睇doc呢
上連登你都咁認真
我喺公海開多幾個假膠post你咪隨時激到中風?
真嘢唔好拎出嚟講啦
真係好熱鬧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞