『薪火post』BNO 續期資訊(37) 港爆真的近了,真係唔續領?

1001 回覆
43 Like 2 Dislike
我會輕輕留一句doc寫咗
係咪好慈悲
你有冇歸化同你本護照喺邊度出冇直接關係
如果你係香港出世+出世紙Established就一定係No,因為你一出世就係BDTC

但係如果你係96歸化英籍大限嗰陣申請做BDTC嘅人士
或者要揀Yes同埋提供歸化證書 (唔肯定)
『薪火Post』BNO續期資訊(38) 香港無望,逃生門申請指南
搵到你嗰個了

『薪火Post』BNO續期資訊(38) 欲免向隅 續領從速
好似而家去入境處續cno 咁
攞飛坐低等
叫到你就去counter 畀form 同supporting docs
個官會有幾條問題問
最記得係問父母邊度出世 為咗去邊度而續bno
跟住佢會對你個樣
見你唔同樣會睇副簽嗰度有冇填
之後佢覺得你okay 就會傳你疊野去收銀個窗
畀完錢就走得
Btw 全程係講廣東話

不過我已經係極後期去續
因為我本新bno 係英國直接寄去我屋企
再耐啲之前續係有收據上返去領事館攞
我續完一兩個月先後領事館就收咗皮
要全部人寄去英國續
1800前爆
咁多回覆追唔切
好記得當年高登個bno post 有叫人拎報紙同書入領事館睇
因為要等好耐又唔准帶電話
呢個情況都係No

因為歸化都係BDTC,之後都係要再做registration先有BNO status,而reg BNO係冇cert
ok我係香港出世+established
Thanks!
sorry bro may I know what is 身份証大法
入面有勝利號帆船模型比你睇,同時默想皇家海軍波瀾壯闊的歷史,每觀望模型半粒鐘,都會有新的感悟,令人茅塞頓開
5月10號Join 剛剛收到消息 Approved, 等印刷中。 等左19日
同埋當你的感悟濃厚到快要立地成佛的時候,counter便會傳召你,這時侯終於可以辦理續期申請了
Doc有,唔使覆
對唔住,新黎唔知規矩,縱壞伸手黨...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞