IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唉,領野

八卦上人 office 參觀,點知有 offer
但其實 in 完覺得 job nature 唔岩
我好驚拒絕人

我諗住參觀下 d 勁人 office 架咋

唔啱咪reject lo
同你reject 老闆加人工一樣

咁小氣架你

關小氣咩事

死死氣聽朝打去 reject 人

我好驚拒絕人

咁小氣架你

關小氣咩事

死死氣聽朝打去 reject 人

IT 狗真係做乜都淆底

我好驚拒絕人

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得
年中好多人簽年約都no show 嫁啦
btw 最好做法係打番去話已經有offer
希望將來會有其他合作機會

hr 都教人no show

我好驚拒絕人

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得

咁冇禮貌架

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得

咁冇禮貌架

年中十幾萬人no show 既
簽左約又no show
未簽約更加唔洗講
所以一日未坐低一日無期望
btw 驚既咪whatsapp or email無乜大問題

未試過 no show, 有 d 不負責任咁姐
長知識了

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得

咁冇禮貌架

簽左約又no show
未簽約更加唔洗講

長知識了

打個電話,講唔好意思
其實點解會有人買ultraedit 同editplus呢類editor..
表示唔識欣賞
其實點解會有人買ultraedit 同editplus呢類editor..
表示唔識欣賞

用 vim 點睇
我諗係佢地本身有好多 plugins 同 lib 可以用返? 利申淨係買過 sublime, 因為靚
表示唔識欣賞

用 vim 點睇
我諗係佢地本身有好多 plugins 同 lib 可以用返? 利申淨係買過 sublime, 因為靚

notepad++ 已經俾人遺忘
雖則我都係用sublime
表示唔識欣賞

用 vim 點睇

notepad++
想當年親密戰友
是咁的 小弟啱啱hd grad 咁小弟對於寫code就唔係太在行 咁應該做D乜好

(小弟以前intern都只係寫少少css同php
覺得都係唔好寫code 怕累街坊 )

咁其實it有咩工種比較好做? 我想今個星期狂send cv 去見工
是咁的 小弟啱啱hd grad 咁小弟對於寫code就唔係太在行 咁應該做D乜好

咁其實it有咩工種比較好做? 我想今個星期狂send cv 去見工

networking, IT support, IT audit, sales/ba, SA, PM
infra唔知洗唔洗呢

networking, IT support, IT audit, sales/ba, SA, PM
infra唔知洗唔洗呢

你做 infra support , dba , network 呢D 唔使做 作CODE家 都要有多少呢方面知識.......
shell scripting 寫D cronjob / schedule task , automate D batch job 咪多少都要識下 programming........
dba 識埋 sql tuning 又係值錢好多.........

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得

咁冇禮貌架

簽左約又no show
未簽約更加唔洗講

長知識了

打個電話,講唔好意思

noshow=走場狗
有offer 一日未簽約都可以reject
簽完約都可以no show咁勁?

見工既有得同時in幾份再re9ject
咁hr有冇得1個post 1個空位 同時出幾份offer
純好奇問下男女都食巴打

咁小氣架你

關小氣咩事

no show 咪得

咁冇禮貌架

簽左約又no show
未簽約更加唔洗講

長知識了

打個電話,講唔好意思

noshow=走場狗
有offer 一日未簽約都可以reject
簽完約都可以no show咁勁?

見工既有得同時in幾份再re9ject
咁hr有冇得1個post 1個空位 同時出幾份offer
純好奇問下男女都食巴打

我身為三大白紙grad點可以noshow架
簡完offer後都要有交代架
noshow整臭自己學校個名
表示唔識欣賞

用 vim 點睇

notepad++
想當年親密戰友

ultraedit 還好
俾我感覺係都叫現代化 但99美金...
editplus...
好似停留緊係二千年代咁
表示唔識欣賞

用 vim 點睇

notepad++
想當年親密戰友

ultraedit 還好
俾我感覺係都叫現代化 但99美金...
editplus...
好似停留緊係二千年代咁

010editor
(用緊
想問我想轉職做IT狗

我應該讀CUHK 定 UST既 IT management?

Thank you !
想問我想轉職做IT狗

我應該讀CUHK 定 UST既 IT management?

Thank you !

講緊讀 master

Thanks a lot
表示唔識欣賞

用 vim 點睇

notepad++
想當年親密戰友

你係咪日日開住np++ 打丁
請安開工,終於唔洗扮工
大家早晨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞