IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
星期五鳥
尋日霸氣 resign 完,今日都係死狗咁繼續做
IT 狗,冇得抖
星期五鳥
尋日霸氣 resign 完,今日都係死狗咁繼續做
IT 狗,冇得抖

去到team lead, 唔只Tech要夠深入, admin同人事嘢都會多咗

做p做左咁多年
server setup Linux 呀果d基本上冇掂過
最多識裝同用git
寫曲就冇問題既

我係咪遠遠未夠班
我在天堂裡的最後一日

何解

為左多D人工,放棄左呢份hea工,多麼羨慕有家底的人

加油

有同事日日講炒樓d野真係心諗

其他年青人: 定期FB同女女旅行放閃, Daddy,uncle送左架車比我,雖然係二手,但係都好開心...

Me: 偷偷存活於山之谷等到某天魂斷

你連屋企都唔出

出街要錢阿師兄

利申,我成日落樓下跑步,唔駛錢

連識囡囡既機會都係無限接近0

出街要錢阿師兄 x2
尋晚出街同舊同事食飯,咁就食左三舊水
好撚貴呀

屌d同事出街好似唔洗錢咁
我在天堂裡的最後一日

何解

加油

其他年青人: 定期FB同女女旅行放閃, Daddy,uncle送左架車比我,雖然係二手,但係都好開心...

你連屋企都唔出

出街要錢阿師兄

出街要錢阿師兄 x2
好撚貴呀

以前同同事食 lunch
每日 $8-90 一個拉麵覺得完全冇問題咁
我一路食一路心裡滴血

你連屋企都唔出

出街要錢阿師兄

出街要錢阿師兄 x2
好撚貴呀

我一路食一路心裡滴血

你家下就爽日日營多

你連屋企都唔出

出街要錢阿師兄

出街要錢阿師兄 x2
好撚貴呀

我一路食一路心裡滴血

你家下就爽日日營多

人間美食
去到team lead, 唔只Tech要夠深入, admin同人事嘢都會多咗

做p做左咁多年
最多識裝同用git
寫曲就冇問題既

我係咪遠遠未夠班

紅褲出身唔等如要十行全能
大公司成條infra team響度, 你想掂部Server都無你份
基本要識, 你要知佢係咪耍你或者拖你貨

做p做左咁多年
最多識裝同用git
寫曲就冇問題既

我係咪遠遠未夠班

大公司成條infra team響度, 你想掂部Server都無你份

當年 fg 做左一年大公司
覺得學唔撚到野去左蚊型 startup 做
先叫學到少少野
巴打做左 p 幾多年呀?
一係你就行第 2 條路唔好做咁 tech 啦
我在天堂裡的最後一日

何解

加油

你連屋企都唔出

出街要錢阿師兄

出街要錢阿師兄 x2
好撚貴呀

我一路食一路心裡滴血

Me:帶飯

做p做左咁多年
最多識裝同用git
寫曲就冇問題既

我係咪遠遠未夠班

當年 fg 做左一年大公司
覺得學唔撚到野去左蚊型 startup 做
先叫學到少少野
巴打做左 p 幾多年呀?
一係你就行第 2 條路唔好做咁 tech 啦

我做左4 5 年細公司
做親d project都係由零開始或者仲未launch
我覺得我好缺乏管人同project經驗
之前d時間呀都係9up同老細講
夾api傾一樣野點做又係3幾個p自己圍埋傾
政府請緊電腦操作員
it9仲唔快d申請
政府請緊電腦操作員
it9仲唔快d申請

呀呀呀呀呀呀呀呀
即是點,操作電腦呀?
政府請緊電腦操作員
it9仲唔快d申請

呀呀呀呀呀呀呀呀
即是點,操作電腦呀?

成日覺得入政府=hea住等死 但係屋企成日叫我入
政府請緊電腦操作員
it9仲唔快d申請

呀呀呀呀呀呀呀呀
即是點,操作電腦呀?

少做少錯,唔做唔錯
政府請緊電腦操作員
it9仲唔快d申請

呀呀呀呀呀呀呀呀
即是點,操作電腦呀?

pt 6-15
升左高級電腦操作員
pt 21-28
好眼訓
瘋狂scan cv
d 人cv 寫咁撚多野做乜
我唔想知你個project 做乜q
只係想知參與過乜project同負責做過乜位

白紙JP 無野比你scan
好眼訓
瘋狂scan cv

我可以將CV簡化做一頁
好眼訓
瘋狂scan cv

加油啦
總有一日唔會再係白紙

真係無野好寫
好眼訓
瘋狂scan cv

加油啦
總有一日唔會再係白紙

真係無野好寫

通常頭一頁係簡化版,畀D hr睇
之後就係詳細少少
最後就連埋個online cv畀人睇
岩岩考完written test
好難
好眼訓
瘋狂scan cv

加油啦
總有一日唔會再係白紙

真係無野好寫

通常頭一頁係簡化版,畀D hr睇
之後就係詳細少少
最後就連埋個online cv畀人睇

原來係咁 我果張真係白雪雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞