IT界討論區:大家都是IT狗,不用分這麼細(4)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

係呀,睇下第時有冇機會合作

oracle 其實同sql 有乜分別
老闆想要oracle 人但黎親都係 sql

Oracle係公司名
旗下最出名既係佢個DBMS, 即係Oracle DB
SQL係用係RDBMS用既language,好似有D人會當係database language既總稱?
同ERP無乜直接關係
ERP係佢既另一個product,係成set ba management system tools
應該係,有錯請插

利申:非gay

眼殘睇錯問題
用sql既database 最常見係oracle DB, mySQL, (microsoft SQL)
Language syntax差少少
Mysql唔洗錢
實際上冇太大分別,大家都係用個幾隻database engine

以我所知mysql最普遍(公廁

師傅明白了

oracle erp係 佢個application
成套野係oracle db上面行
而做oracle erp就係 busniess knowledge
+ oracle sql
btw你老細出幾多請2 yrs exp sql developer

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
sql 2年幾我唔敢叫上黎in
因為老闆自己寫sql ,interview 佢會親身上陣
in 得衰我怕比人炒
但過到佢個關50k 以上應該無問題

得一年多d 經驗mssql請唔請多個呃飯食 18-20k就夠

人地老細識野架
過主啦
混水摸魚過唔到骨架
上年fg 做緊間大大地既vendor既
諗住做夠一年就轉工喇
如果想搵間細啲既startup再學多啲野有咩要注意
又驚佢執粒
又驚開價太高好似想食左人隻車咁

眼殘睇錯問題
用sql既database 最常見係oracle DB, mySQL, (microsoft SQL)
Mysql唔洗錢
實際上冇太大分別,大家都係用個幾隻database engine

師傅明白了

而做oracle erp就係 busniess knowledge
btw你老細出幾多請2 yrs exp sql developer

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

得一年多d 經驗mssql請唔請多個呃飯食 18-20k就夠

人地老細識野架
過主啦
混水摸魚過唔到骨架

唔好話摸唔摸魚經驗唔夠姐
佢個關真係好q 難過既
經常見到d candidate 被問到面容扭曲

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

backend 咁搵得錢

DB貴唔係第一日既事啦
btw technical出身既老闆

行內人管番行內人

+1分

老實喇
你個db唔過千萬條record
d sql都係咁寫架姐
你地d app個scale好大既?

咪玩啦, performance tuning on oracleDB不知幾重要
一堆sql由行4小時變到2分鐘

同意,一個DB tuning 既expert 係超級值錢

Oracle係公司名
旗下最出名既係佢個DBMS, 即係Oracle DB
SQL係用係RDBMS用既language,好似有D人會當係database language既總稱?
同ERP無乜直接關係
ERP係佢既另一個product,係成set ba management system tools
應該係,有錯請插

利申:非gay

眼殘睇錯問題
Mysql唔洗錢

師傅明白了

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

DB貴唔係第一日既事啦

行內人管番行內人

+1分

老實喇
d sql都係咁寫架姐

咁係囉 淨係寫SQL值咁多錢咩

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

DB貴唔係第一日既事啦

行內人管番行內人

+1分

老實喇
d sql都係咁寫架姐

咪玩啦, performance tuning on oracleDB不知幾重要

留意番呢度係香港

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

DB貴唔係第一日既事啦

行內人管番行內人

+1分

老實喇
d sql都係咁寫架姐

留意番呢度係香港

hk 撚有咁大既野咩

年資係無意義
始終唔直接代表你能力
in 得衰我怕比人炒

DB貴唔係第一日既事啦

行內人管番行內人

+1分

老實喇
d sql都係咁寫架姐

留意番呢度係香港

hk 撚有咁大既野咩

其實唔洗過千萬既
一般過萬條用code會check到少少分別
過十萬條先會feel到實際有分別
但認同香港地冇咩db會有咁大scale
OGCIO AP2 written assessment 完左個幾月都未有動靜
係咪已經收左皮
定係未process
Jobsdb 好似冇咩工 係咪而家流行through agent 搵

係唔請人
oracle最值錢明明係lawsuit team
OGCIO AP2 written assessment 完左個幾月都未有動靜
係咪已經收左皮
定係未process

聽講已出interview
大家點睇pccw gt 人工好似ok 但唔知學唔學到野
大家點睇pccw gt 人工好似ok 但唔知學唔學到野

老電 D CONTRACT 認真唔錯, 人工同福利 都有良心, AL 唔係俾7日你咁仆街.........
GT 睇你想學咩, 跟咩人有冇人教你, 咁大間嘢, 好睇你跟著咩TEAM 咩人.....
發夢聽聞D 嘢亂亂地.........

又學嘢都係靠自己啦......
冇人教咪自學囉, 讀完中學, 再讀上去, 無論你 I大又好咩大都好, 學識自學終生受用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞