iPad Pro 2018 用家討論區(6)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
求其淘左塊閃魔 冇咩問題
touch問題係跟ios version

唔用貼真係好多指紋又啜手
閃魔好perfect
Thanks 巴打即刻買塊試下
又要買線
想入ipad pro 12.9 for 筆記/lightrooom用
而家係咪入手時機?9月大唔會機會出新一代?

本身用macbook pro 2017, 打算放左佢換ipad pro
Rumour 話下年先有新一代 iPad Pro
睇你等唔等到大學生優惠,
我係上個月Prime Day買,平左$500up
你都係12.9? 有冇用後感 見佢個ipad os更新已經滿足到基本需求 e.g. 插usb
如果有得開多幾個app+自訂開左既app既大小+app既位置就prefect
如果你target 係取代MBP既,我勸你死左條心

重量:
唔好妄想輕左,實際上係無輕到,12.9+個普通包邊smart cover套 差不多等於13”MPB咁重

使用上:
電腦始終係電腦,iPad 始終係Ipad
無錯touch screen加枝筆貌似好用好多,但你普普通通想用個MS word都會發覺比原版少左好多功能

仲有太多唔講,總之兩者係互補長短。
多謝咁詳細既分析巴打2樣都有?用邊部多
記得當時買ipad pro 10.5,係因為佢係最後一部用lightning既pro pad
type c 先正
完全同意
同意,不過唔想多條線,加上返工又唔使重度使用ipad 咪唔買新款
兩樣都有
用Ipad 多,jot notes/開會/上堂實在太方便
臨開會前係公司plot定d文件落apps,拎起部Ipad 行得

大型軟件暫時都係交返俾電腦做有放心d
MS office 你用ipad絕對會用到你燥, 輕輕打下字改下文件就得,做多d formatting 既野已經搞唔店
唔信自己去apple store 比較下

Email又係無個apps得,寧願攞返部電腦出黎
想買返部macbook了
但好貴
我諗我同你一樣都係jot note/放工返學/平時娛樂用/間唔中用下lightroom (睇中可以插usb)。工作文書方面唔會帶出公司做,所以問題不大。 睇黎都係賣MacBook 買ipad
返學打doc有時要設計得好少少冇一部電腦已經唔得
而且功能齊全地執相 打code之類 ipad更加唔使諗
我覺得ipad主要用途都係做筆記、畫畫丶上網片睇等等
如果唔係對格式或特效有好高要求 ipad 勉強可以嘅
不過仍然不能夠取代一部mac
我都係MBP+iPadPro
依家有sidecar iPad Pro可以當係secondary screen

不過iPadOS目前都幾多bug
我Word,Excel都開唔到新檔案
ipadOS係正嘅
gay cook快啲出正式版
都係普通case+外置keyboard最好用
成set連埋一起同我部NoteBook差唔多重...
入左K380外置Keyboard
真係幾重不過可以三部機之間切換
我都係用緊k380,但係依家發覺magic keyboard 輕一半,有d想換
我都想用lightroom但要俾subscriptions/month真係俾唔落...
最後買咗Pixelmator
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞