新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
Xh1睇review拍片對焦好似好差
Gh5都有考慮過 但我比較鐘意fuji個外形
定還是等xpro3 聽講會有ibis
xpro 定位唔是拍野 你會失望

咁不如xt3啦
支nikon af鏡起fog, 請問下邊度抹鏡好
筆直幾多:~10000
想要單反/無反/細機/其他:單/無
鍾意咩牌子:sony canon
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:女朋友,自然山水
拍唔拍片:好少好少
接唔接受二手:唔接受
RX100 VII 超細機身 超強變焦
想搵啲有手感啲大機無所謂
a7 2 配枝 24-70 f4

有防震 鏡頭靚 全片幅
筆直幾多:10000-12000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony canon Fuji
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:新聞題材為主
拍唔拍片: 經常拍
身邊朋友多用咩牌子:sony canon
接唔接受二手:接受
其他要求:本身自己用開a7r 加標準鏡28-70 但是示威的時候好多嘢都影唔到
所以想問下師兄有咩建議
形容下 咩情況下影唔到
唔夠快? 定係拍片唔得?
(不過你R機講咩拍片)
(對焦慢 連拍慢 夜晚乜嘢都唔到)
我學生記者 有示威遊行就主要影相 但係平時功課就拍片為主兩樣都重要 所以想買一支性價比高嘅長變焦鏡和相機
應該話呢部機唔預你咁用...
你搵A7 iii 啦 個追焦同連拍夠你用有突

鏡頭可以唔使換 你lock 快門其他自動已經好好用
筆直幾多:8000
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:風景/星星
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:接受
其他要求:用緊canon 6d2 想搵枝廣角鏡
三羊 老蛙 幫到你
有冇suggest
筆直幾多:够bud 但係淨係想入一個
想要單反/無反/細機/其他:鏡頭
鍾意咩牌子:sigma sony
唔鍾意咩牌子:其他全部唔岩
影咩題材:
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:ok!
其他要求:

1.廣角 龍仔1728定sigma 1424?
龍仔1728已經通知左我去攞貨
但係我又想要1424 心大心細
平時影星星或者山水
我鍾意比較廣 但係又覺得香港唔一定用得到14-17呢個焦段
準備入手埋filter開始自己摸索下

2.人像 sony 35.8 定 sigma 35.4
我想有時幫屋k人影下
間中拍下片
已經有50定
不過覺得廣d好啲 所以想試下35mm

唔知師兄有咩提議?唔該師兄
開始發覺玩部輕輕地嘅入門機都已經好夠
利申 : M mode + 手動鏡
筆直幾多:5~6k
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:無所謂
唔鍾意咩牌子:無所謂
影咩題材:人像 風景 玩具
拍唔拍片:間中
身邊朋友多用咩牌子:nikon canon
接唔接受二手:不接受
其他要求:新手入門 想要大光圈 景深
fujifilm XE3 配35mm f1.4/2
A6600+s30.4
筆直幾多:1200-1500
想要單反/無反/細機/其他:腳架
鍾意咩牌子:
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:
拍唔拍片:
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:no
其他要求:新手用緊a7iii 24105 F4 黎緊想買支腳架 平時會行山同埋旅行影風景 會影下長曝 所以想要支唔好咁重但大風少少都唔會震嘅腳
筆直幾多:7000以下
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:夜攝影貓/風景
拍唔拍片:好少
身邊朋友多用咩牌子:canon/fujifilm
接唔接受二手:不了
其他要求:自拍mon

諗緊700D配18-55mm/18-135mm鏡
自膠 800D 唔係700D
單反唔考慮因為退緊潮流

xt30 kit set 似乎合理選擇 起碼枝鏡比起canon kit鏡無咁流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞