新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
七工匠個枝 12 f2.8 1000蚊都玩得過 但全手動
但嗰支係apsc鏡喎
記錯
反mon 得a6400
A6400+16 2.8
新手上路 買第一部相機 最近睇左好多資訊Research
終於搞清楚APSC 無反 機仔 牌子
但仲十五十六中 想請教下

筆直幾多:5-7k 視情況
想要單反/無反/細機/其他:細機/其他推介
鍾意咩牌子:Fuji/Sony/Ricoh
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:影下人 街頭 旅行景
拍唔拍片:少 會拍下自己收藏既vlog
身邊朋友多用咩牌子:Sony
接唔接受二手:n
其他要求:自己喜歡啲復古野
所以Fuji feel係幾吸引

問左好多朋友 心中有以下model
Sony RX100M5A/Ricoh GR2/Fuji XT30/..
XT2 啦
a6000+20.8
筆直幾多:around 8K (機連鏡)
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:Canon Nikon
唔鍾意咩牌子: Fuji Olympus
影咩題材:演唱會 商場記者會 旅行
拍唔拍片:會 (少)
身邊朋友多用咩牌子:Canon Nikon Olympus
接唔接受二手:N
其他要求:希望連影夜景都兼顧到
麻煩曬
我想學影相 乜都未識 我朋友叫我買xt-30想知呢部機好無
D750
用住iphone影先
我推XT30呀
樣就唔使講啦 其他兩部都係機仔黎
而且APSC影出黎既相有更多既details XT30俾到你
最正既係XT30 跟18-55 kit set已經有好好既鏡頭 又煩少一樣

我上網睇行貨最平7千尾就有交易 真心抵
單反會慢慢fake out
你確定要買單反長用?
好機 夠你做學神
巴打仲有咩推介?
D750 Kit set??
等canon新無反 就出
係,宜家買好似仲會送支50.8D,但我都係建議你買無反
個優惠邊度有?
如果無反嘅話都係等canon新無反?
個優惠邊度有?
如果無反嘅話都係等canon新無反?
1. DXfever
2. C N S P都可以考慮,各有長短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞