新手買機買鏡發問區 (7)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
咁抵玩
所以我唔夠update
筆直幾多:4-5000
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:no
影咩題材:主要旅行用,同女朋友/家人影相
拍唔拍片:拍
身邊朋友多用咩牌子:sony
接唔接受二手:no
其他要求:
新手第一次買機,睇中canon eos m6/m100,因為貪佢有向上反mon,鏡就打算買kit鏡用,上網睇過兩款機價錢相差3000
筆直幾多:10k
鍾意咩牌子:fuji sony
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:3歲細路
拍唔拍片:一般
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:可
其他要求:新手冇鏡 想要kit set 筆直可以加啲

thx
筆直幾多:7-8k
鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行, 食物, 細路
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔接受
其他要求:絲用, 輕身, 最好有反mon
請提議埋配咩鏡好
差好遠
驚rp舊電就R吧
加多少少A73 or a6400
A6400+20 2.8
如果xt3同a73比呢 a73又配邊支鏡好 現階段應該只會買1支鏡 thx巴打
係咪a6400 kit 16-55 + 20 2.8咁樣?
thx
R 連kit over budget...
2875 f2.8 or 55 f1.8 無錢就kit吧
支kit可以唔駛
其實rp夠一日用
但canon 會唔會影相差好遠?
或者6dmarkii 點睇?
買左啦唔該哂
其實有冇人用痴MON貼㗎?
唔痴唔知會唔會入塵?
筆直幾多:~6000
EOS R搭咩鏡(有kit鏡)
影咩題材:靜態/近至中距離既景/旅行用
想要支大光圈鏡
RF 35mm f/1.8好似幾百搭同平?仲有冇其他
接唔接受二手:接受
35.8
thx巴打
6500二手淨機5千5要唔要得過thx多次巴打
筆直幾多:1萬內
鍾意咩牌子:Sony / Fuji
唔鍾意咩牌子:Nikon , Panasonic
影咩題材:一般生活日常、夜景都會影、拍片為主
拍唔拍片:專拎黎拍片,多數用腳架,影下自己彈結他 隻手會郁得快 對焦要準

身邊朋友多用咩牌子:Fuji Sony
接唔接受二手:no thanks
其他要求:需要有反mon, 有hdmi 4 port, 之前有睇過 a6400 但無防震 , 諗緊照買定其他機
Xt30 or a6400?
筆直幾多: 6000-7000
想要單反/無反/細機/其他:無所謂
鍾意咩牌子:Nikon Fujifilm canon
影咩題材:風景 人 for 旅行用
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Sony canon
接唔接受二手:no
其他要求:
而家諗緊 fujifilm xt-20定 Nikon d5600好
筆直幾多:under 10k
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無特別
影咩題材:小朋友, 風景 (主要旅行和日常用)
拍唔拍片:有都好
身邊朋友多用咩牌子:sony, nikon, cannon
接唔接受二手:買新~禮物之用
其他要求:輕身, 方便攜帶
諗緊富士唔換鏡既機好唔好或者sony
A6400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞